Camp Century

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Camp Fistclench (Grønland)
Camp Fistclench
Camp Fistclench
Camp Fistclench
Plan over basen
Vej til indlandsisen hvor fragtslæder blev brugt til at fragte gods og mandskab til Camp century. Billedet er taget juli 1993
Efterladt slæde ved Camp Tuto. Anvendt til at fragte gods til Camp century
Efterladt slæde på indlandsisen. Ca. 10 km fra Camp tuto.

Camp Century, blev i 1958 påbegyndt som en base under indlandsisen ca. 250 km øst for Thule Air Base.

På stedet var indlandsisen 1391 meter tyk. Den amerikanske hær foretog de første iskerneboringer og var de første der nåede grundfjeldet.

Camp Tuto var indgangen på indlandsisen til Camp Century. Camp Century blev officielt lukket 1. april 1966.

Varme og el blev fremstillet af et transportabelt atomkraftværk PM-2A fra Alco Products Inc.. Dette atomkraftværk var ved at blive knust af ismasserne, hvilket var den direkte årsag til at Camp Century blev opgivet.

I denne specielle isverden foregik inden da omfattende eksperimenter, der skulle undersøge, hvordan isen påvirkede forskellige materialer, og om det var muligt at bygge permanente anlæg under isen.

Camp Century var et forstadie til operation Iceworm.

Planen gik ud på at placere op til 600 atombevæbnede mellemdistance-raketter i et 4000 km langt istunnelsystem 10 meter under indlandsisen. Der skulle bores nye tunneller hvert år, så missilerne hele tiden kunne skifte position.

Planlæggerne havde beregnet, at hele komplekset ville dække ca. 140.000 km2, og at det ville kræve 11.000 mand at betjene systemet. Projektet blev imidlertid aldrig ført ud i livet.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Det amerikanske forsvar producerede i 1963 en hemmeligstemplet film med titlen "Camp Century", der i dag ligger tilgængelig på youtube. Filmen leverer billeder fra opbygningen af Camp Century og hverdagen med følge af en fortællerstemme fra US Army. 

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]


Grønlandsk geografiSpire
Denne artikel om grønlandsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 77°10′00″N 61°08′00″V / 77.16667°N 61.13333°V / 77.16667; -61.13333