Bruger:Khgdh/Operation Moonshot

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Operation Moonshot er et program fra den britiske regering, der har til formål at indføre massetestning for COVID-19 samme dag i England for at gøre det muligt at afholde store forsamlinger af mennesker i landet og samtidig bevare kontrollen med virussen. Ifølge British Medical Journal har programmet til formål at levere 10 millioner test om dagen inden 2021.[kilde mangler]

Programmet har givet anledning til bekymring på grund af dets forventede omkostninger - 100 mia. pund ifølge et lækket regeringsdokument, hvilket svarer til ca. tre fjerdedele af de samlede årlige omkostninger for NHS England. Statistikere har desuden advaret om, at i betragtning af de unøjagtigheder, der er indbygget i enhver test, vil massetestning i denne størrelsesorden sandsynligvis medføre hundredtusindvis af falske positive resultater om dagen, hvilket vil resultere i, at et meget stort antal mennesker får at vide, at de er smittet, selv om de ikke er det.[1]

Den 22. oktober 2020 blev det rapporteret, at projektet var blevet "indlemmet" i NHS Test and Trace-programmet, som ledes af Dido Harding.[2] Fra april 2021 lægger Det Forenede Kongerige fortsat særlig stor vægt på massescreening ved hjælp af lateral flow-tests, der fås som hjemme-sæt.[3]


Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Den test, der blev foreslået til programmet, var baseret på udvikling af ny teknologi til spytprøver eller svaberprøver, der skulle give en positiv eller negativ måling inden for få minutter i stedet for at kræve analyse på et laboratorium, en proces, der kan tage flere dage. På denne måde beskrives det af medierne, herunder Sheffield Telegraph, som værende magen til en graviditetstest. Ved at gøre en test af denne type tilgængelig forventes det at ophæve behovet for, at folk skal rejse til et testcenter, hvilket kan kræve en lang rejse. På tidspunktet for lanceringen var den eneste dokumenterede globale teknologi til COVID-19-testning på daværende tidspunkt baseret på PCR.

Struktur[redigér | rediger kildetekst]

Operationen var en del af det britiske ministerium for sundhed og social omsorg (DHSC), der reagerede på COVID-19. Oprindeligt var det et separat regeringsprogram, men blev til sidst indlemmet i det nationale NHS T&T-program. Inden for operationen blev der i et hurtigt tempo oprettet en række halvt uafhængige hold til at udvikle og evaluere COVID-19-teknologier, som på det tidspunkt i det væsentlige var eksperimentelle og uprøvede.

Hvert hold havde til opgave at etablere og udvikle en enkelt form for COVID-19-testning. Hvert hold havde en akademisk leder og fokuserede på udvikling af en enkelt teknologi: direkte LAMP, LAMPore, massespektrometri, RNA LAMP, PCR på plejetidspunktet, lateral flow-test med maskinlæsere og ikke-maskinbaserede lateral flow-test eller hurtige test.

Triage- og evalueringsplanerne for maskinbaseret teknologi blev ledet af den britiske regerings TVG (Technical validation group) og ikke-maskinbaseret teknologi af COVID-19 Oversight Group med input fra Public Health England, National Health Service, akademiske/videnskabelige rådgivere og DHSC.

LAMP-udviklingen blev ledet af professor Keith Godfrey fra University of Southampton.

Oxford Nanopore har udviklet en teknologi kaldet LAMPore. De har fået kontrakt om at levere millioner af test baseret på en ny testmetode kaldet Transcriptase Loop Amplification (LAMP), som i øjeblikket er under udvikling; det er håbet, at disse test vil kunne levere et resultat på mindre end en time. Regeringen har også betalt 323 millioner pund for 90 millioner 20-minutters spytprøvesæt, kemikalier og 600 "Genie HT"-maskiner fremstillet af OptiGene, et firma med hovedsæde i Horsham, Sussex.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Projektet blev annonceret på en briefing i Downing Street af Boris Johnson, den britiske premierminister, den 9. september 2020. Johnson foreslog, at massetestning ville være en måde at gøre det muligt for sports- og underholdningssteder at genåbne igen efter deres lukning i begyndelsen af pandemien og for muligheden for, at folk kunne samles til julefrokoster. Indtil da havde forskerne brugt test til at identificere personer, der gav et positivt resultat for virussen, men Johnson skitserede det, han beskrev som "Moonshot"-tilgangen", en test, der ville vise, hvem der er negative og ikke udgør en potentiel risiko for andre, og dermed give dem et "frihedskort" til at deltage i arrangementer og samles med andre "på en måde, som var før covidien". Der blev annonceret en pilotordning for indendørs og udendørs arrangementer i Salford i Greater Manchester, som skal begynde i oktober, og der er planer om en national udrulning derefter. På det tidspunkt var det imidlertid uklart, hvilken type test der ville blive anvendt til massetestning, selv om det stod klart, at det enten kunne involvere viral antigenpåvisning ved hjælp af lateral flow eller Reverse Transcription Loop-medieret isotermisk forstærkning. Den 18. august blev Public Health England Porton Down og University of Oxford på anmodning af ministre i det britiske ministerium for sundhed og social omsorg anmodet om at udvikle den kliniske forsknings- og evalueringsinfrastruktur, der er nødvendig for at identificere de mest lovende lateral flow-apparater med de bedste præstationsegenskaber.

Omkring en uge før Johnsons meddelelse havde Matt Hancock, minister for sundhed, meddelt, at regeringen ville yde støtte på 500 mio. pund til udvikling af en spytprøve, der ville give et resultat inden for 20 minutter. Sådanne tests ville blive brugt på arbejdspladser og fritidscentre til regelmæssigt at teste de personer, der kommer ind på stedet. Programmet har et mål om at levere 10 mio. test om dagen inden 2021, hvilket giver mulighed for at teste hele Det Forenede Kongeriges befolkning hver uge, idet lægepraksis og apoteker anvendes til at gøre det meget lettere for offentligheden at få adgang til testning.

Flere virksomheder fra den private sektor har tilsluttet sig programmet, herunder GSK for levering af test, AstraZeneca for laboratoriekapacitet og Serco og G4S for opbevaring og logistik. En af regeringens rådgivere om hurtige test er Harvard-epidemiologen Michael Mina, som foreslog et lignende "moonshot" i USA.

Den 13. oktober 2020 var pilotordningen i Salford - som oprindeligt skulle omfatte regelmæssig testning af alle 254.000 beboere - blevet reduceret betydeligt, og regeringskilder sagde, at den nu ville blive "fokuseret på højrisikomiljøer og -grupper", med testning af beboere "i nogle områder med tæt bebyggelse". Den 19. oktober 2020 meddelte regeringen, at der ville blive indledt et pilotprojekt med LAMP- og lateralflow-test for asymptomatisk personale på hospitaler i Manchester, Southampton og Basingstoke, og at "skoler, universiteter og plejehjem i de værst ramte regioner" ville følge efter på et senere tidspunkt.

Den 22. oktober 2020 blev det rapporteret, at Operation Moonshot var blevet "indlemmet" i NHS Test and Trace-programmet (NHSTT), der ledes af Dido Harding. I et juridisk brev fra regeringsadvokater, der svarede på et bud fra Good Law Project om at undersøge de beløb af statslige penge, der er betalt til private entreprenører, stod der: "Det forslag, der henvises til i Project Moonshot Briefing Pack, blev udviklet sideløbende med det eksisterende NHS Test and Trace-program under Department of Health and Social Care (DHSC). NHSTT's godkendte "kerne"-budget var på ca. 12,1 mia. pund. Indholdet af det forslag, der er nævnt i Project Moonshot Briefing Pack, er siden blevet indarbejdet i NHSTT, hvilket afspejler de hurtigt skiftende og konstant udviklende politiske krav på testområdet. Det er blevet omtalt som en del af NHSTT's 'massetestprogram'." De annoncerede planer for massetestning omfatter ugentlige test af op til 10 % af Englands befolkning ved hjælp af millioner af 30-minutters spytkits fremstillet af firmaet Innova, "for at hjælpe med at kontrollere lokale udbrud". Lokale offentlige sundhedsdirektører vil være "berettiget til ugentligt at modtage det antal test, der svarer til 10 % af deres befolkning".

Den 5. november 2020' rapporterede The Guardian, at hurtige "Direct RT-Lamp"-spytprøver fremstillet af OptiGene og anvendt i pilotforsøget i Salford og Manchester kun havde identificeret 46,7 % af infektionerne, hvilket betyder, at i en reel situation ville mere end halvdelen af de smittede fejlagtigt få at vide, at de var virusfri. En forsker fra DHSC blev citeret for at sige: "Det er ukorrekt at hævde, at testene har en lav følsomhed, idet et nyligt pilotprojekt viste en samlet teknisk følsomhed på næsten 80 %, der steg til over 96 % hos personer med en højere viral belastning, hvilket gør dem vigtige til at opdage personer i den infektiøse fase. Udfordringen er nu at forstå årsagerne til forskellen i den påståede følsomhed i én evaluering i forhold til dem i flere andre evalueringer.

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Meddelelsen tiltrak sig hurtigt kritik fra videnskabsfolk og sundhedseksperter, som udtrykte tvivl om, hvorvidt det var muligt at teste flere millioner mennesker dagligt med en hurtig omsætning med laboratoriekapaciteten, som den var på daværende tidspunkt. Sir Patrick Vallance, regeringens videnskabelige chefkonsulent, sagde, at det ville være "helt forkert at antage, at dette er en slam dunk, som helt sikkert kan ske", mens Dr. Jenny Harries, Englands viceansvarlige overlæge, sagde, at programmets succes ville afhænge af, hvordan det blev håndteret.

Oppositionspolitikere, herunder Jonathan Ashworth, skyggestatssekretær for sundhed, satte spørgsmålstegn ved programmets gennemførlighed, når systemet allerede havde svært ved at klare den mængde af tests, der kræves af det. Som svar på bekymringerne sagde Grant Shapps, transportministeren, at teknologien til at gennemføre systemet endnu ikke fandtes.

Bekymringer om privatisering af programmet og omkostninger[redigér | rediger kildetekst]

Den 10. september 2020 citerede British Medical Journal et lækket dokument, der forudsagde, at processen ville koste 100 mia. pund - hvilket er relativt tæt på de samlede årlige omkostninger for NHS England på 130 mia. pund. Det forhold, at planerne syntes at indebære, at en væsentlig del af dette beløb skulle betales til private virksomheder, tiltrak sig kommentarer. Devi Sridhar (University of Edinburgh) udtalte: "Der er god grund til at give de ekstra milliarder til NHS og bede det om at levere varen. Jeg er bekymret over udbudsprocessen for disse kontrakter. Udbudsprocessen er ikke klar, og den giver mulighed for, at en masse mennesker kan blive rige på denne krise." Anthony Costello, tidligere direktør i Verdenssundhedsorganisationen, talte på Twitter om "spild/korruption på kosmisk skala". Martin McKee, professor i europæisk folkesundhed ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, spurgte sig selv, hvilken parlamentarisk kontrol der ville være med udgifterne.

Akademikere fra universiteterne i Glasgow, St. Andrews og Newcastle skrev i Journal of the Royal Society of Medicine, at beslutningen om at adskille lokale folkesundhedsafdelinger og almen praksis fra testsystemet i den private sektor havde resulteret i "forsinket udbrudskontrol", og tilføjede: "På trods af manglerne ved dette overvejende private, stærkt centraliserede NHS-test- og sporingssystem er det blevet rapporteret, at regeringen har til hensigt at opskalere testningen for at levere ugentlige test til hele befolkningen. Deloitte og en række kommercielle virksomheder er blevet hyret til at levere dem under Operation Moonshot, en plan om at øge antallet af test til 10 millioner om dagen til en pris af 100 milliarder pund - 70 procent af det årlige NHS-budget for England. ... Vi opfordrer Westminster-regeringen til at stoppe privatiseringen af testning og genindføre og investere i NHS primærpleje, folkesundhed og NHS laboratorietjenester og omdirigere ressourcerne fra de nuværende private testprogrammer tilbage til den lokale primærpleje, lokale NHS laboratorier og den lokale folkesundhedssektor." Good Law Project indledte en retssag mod regeringen og hævder, at programmet er ulovligt, fordi det "involverer potentielt enorme private kontrakter, som måske ikke er blevet udbudt, og bryder regeringens egne regler om værdi for pengene.

Regeringens egen videnskabelige rådgivningsgruppe for nødsituationer (SAGE) sagde i en konsensusudtalelse af 31. august 2020, at det var vigtigt "at sikre, at ethvert massetestprogram giver yderligere fordele i forhold til at investere tilsvarende ressourcer i (i) forbedring af hastigheden og dækningen af NHS Test and Trace for symptomatiske tilfælde [...] og (ii) graden af selvisolering og karantæne for dem, der testes positive (i øjeblikket anslås det, at <20 % er fuldt ud adherente)"; den tilføjede, at "massetestning kan kun føre til mindsket transmission, hvis personer med en positiv test hurtigt iværksætter effektiv isolation". Martin McKee sagde, at programmet "fokuserer kun på en del af problemet, nemlig testning, og siger intet om, hvad der vil ske med dem, der er fundet positive, hvilket er særligt bekymrende i betragtning af den lave andel af dem, der følger råd om at isolere sig - til dels på grund af den manglende støtte, de tilbydes." Regeringen svarede på forespørgsler, at der indtil videre var blevet afsat 500 millioner pund, og at de endelige omkostninger endnu ikke var kendt.

Fare for falske positive resultater ved massetestning[redigér | rediger kildetekst]

Et andet problem, som statistikere som David Spiegelhalter (University of Cambridge) har rejst, er, at massetestning er kendt for at generere falske positive resultater. Professor Jon Deeks (University of Birmingham, Cochrane) udtalte, at selv hvis en test opnåede en meget god specificitet på 99 %, hvilket betyder, at kun 1 % af de raske personer fejlagtigt ville blive identificeret som smittede, ville en test af hele befolkningen i Det Forenede Kongerige resultere i, at over en halv million mennesker ville få besked om, at de skulle selvisolere sig selv sammen med deres kontaktpersoner. Ifølge Deeks' beregninger kan det ende med, at antallet af falske positive testpersoner vil være 1 000 til 1 gange større end antallet af faktisk smittede personer. I et dokument offentliggjort af SAGE blev det antydet, at programmet kunne føre til, at 41 % af den britiske befolkning unødigt skulle selvisolere sig selv inden for seks måneder på grund af falske positive resultater, og der blev advaret om mulige skolelukninger og om, at arbejdstagere kunne miste deres løn på grund af forkerte testresultater. Den 11. september 2020 blev disse bekymringer gentaget af Royal Statistical Society, som i et brev til The Times advarede om, at planen "ikke synes at tage hensyn til grundlæggende statistiske spørgsmål" og risikerer at "forårsage personlig og økonomisk skade for titusinder af mennesker".

Fare for falsk negative resultater ved hjemmetestning[redigér | rediger kildetekst]

Angela Raffle og Mike Gill, der skrev i British Medical Journal i april 2021, kaldte Storbritanniens massescreening for "en fejlagtig politik, der sandsynligvis ikke vil reducere smitteoverførslen" og hævdede, at folk kunne blive "fristet" til at bruge hjemmekits i stedet for at gå til den mere følsomme PCR-test, hvilket ville gøre dem "falsk beroligede".

Ekspertise[redigér | rediger kildetekst]

Akademikere, der har set de lækkede dokumenter, udtrykte bekymring over den tilsyneladende mangel på input "fra videnskabsfolk, klinikere og eksperter inden for folkesundhed, testning og screening". Den 11. september 2020 rapporterede The Guardian, at National Screening Committee, som normalt rådgiver regeringen og NHS om "alle aspekter af screening af befolkningen", ikke var blevet hørt om planerne. Allyson Pollock (Newcastle University) erklærede, at hun fandt dette uforståeligt, da der var mange britiske eksperter til rådighed. Jon Deeks tilføjede: "Der er stor grund til bekymring over, at der ikke er nogen screeningsekspertise i dokumenterne. De er skrevet af managementkonsulenter."

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter og referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Cox, David (12 september 2020). "The big problem with Operation Moonshot? False positives". Wired UK – via www.wired.co.uk.{{cite journal}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  2. ^ "£100bn budget for Covid Operation Moonshot dumped as project swallowed up by Test and Trace". 22 oktober 2020.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  3. ^ "Mass testing for Covid could increase transmission – experts".

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]