Bruger:Man-U/Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
München-ulykken
Generelle informationer
Dato 6. oktober 1958
Årsag Fejl ved letning
Sted München
Vesttyskland
Passagerer 38
Besætning 6
Sårede 19
Døde 23
Overlevende 21
Flytype Airspeed AS-57 Ambassador
Flynavn Lord Burghley
Flyselskab British European Airways
Registrering G-ALZU
Lettede fra Belgrade Airport, Jugoslavien
Mellemlanding Flughafen München-Riem, Vesttyskland
Destination Manchester Airport,
England

München-ulykke fandt sted den 6. Februar 1058, da British European Airways Flight 609 styrtede ned på dets tredje forsøg på letning på en slud-dækket landningsbane i Flughafen München-Riem i München, Vesttyskland. Ombord på flyet var Manchester Uniteds fodboldhold, som også blev kaldt "Busby Babes", sammen med et antal af supportere og journalister. 20 ud af de 44 mennesker der var ombord på flyvemaskinen døde i styrtet. De sårede, nogle af dem var slået bevidstløse, blev kørt til Rechts der Isar Hospital i München, hvor 3 folk mere døde, der gjorde at der dermed kun var 21 overlevende.

Holdet var på vej hjem fra en Europa Cup-kamp i Beograd, Jugoslavien mod Røde Stjerne Beograd, men blev nødt til at stoppe i Mücnhen på grund af benzinopfyldning, da en tur uden mellemlanding fra Beograd til Manchester var uden for "Elizabethan"-klassens Airspeed Ambassador-luftfartøjers rækkevidden. Efter opfyldningen forsøgte piloterne kaptajn James Thain og Kenneth Rayment at lette to gange, men blev nødt til at opgive begge gange på grund af fremgangen i den bageste motor. Af frygt for at de ville komme for langt bagefter i tidsplanen, afslog kaptajn Thain en overnatning i München, i stedet for prøvede han sig med et tredje forsøg.

Ved tiden omkring det tredje forsøg, var det begyndt at sne, og derfor var der dannet et lag af slud ved enden af landingsbanen. Da luftfartøjet ramte mængden af slud, tabte det hastighed og gjorder derfor letningen umulig. Flyet pløjede gennem et hegn for enden af banen, før vingemotoren ramte et nærliggende hus og blev revet af. Af frygt for at maskinen ville eksplodere, gav kaptajn Thain sig til at få de overlevende passagerer så langt væk så muligt. På trods af dette blev Manchester United-målmanden Harry Gregg tilbage til at få overlevende ud fra vraggodset.

Ved en efterforskning udført af de vesttyske myndigheder blev kaptajn Thain oprindeligt beskyldt for styrtet, da de påstod at han ikke havde formået at afise vingerne på flyet, på trods af meddelelser om det modsatte fra øjenvidner. Det blev senere fastslået, at ulykken faktisk var blevet forårsaget på grund af den mængde slud der lå på banen, som resulterede flyvemaskinen i ikke at kunne nå sin optimale fart til letning; Thains navn blev først renset i 1968, ti år efter ulykken.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

I april 1955 etablerede UEFA Europa Cup, en fodboldturnering for mestreklubberne fra UEFA-indblandede lande og som begyndte i 1955–56-sæsonen.[1] Selvom de engelske ligavindere den sæson blev Chelsea, blev de benægtet adgang til den europæiske turnering af The Football Leagues direktør Alan Hardaker som mente, at der ville være mest interesse for engelsk fodbold og genrelt fodbold for dem, hvis de valgte ikke at deltage i turneringen.[2] Den efterfølgende sæson blev ligaen vundet af Manchester United som blev ledet af Matt Busby. Oprindeligt benægtede The Football League endnu en gang de engelske mestre at deltage i Europa Cuppen, men Busby og hans formand Harold Hardman fik med hjælp fra the Football Associations formand Stanley Rous adgang, og blev det første engelske hold til at vove sig ud i Europa.[3]

Manchester Uniteds ledelse havde taget en chance, og det gav resultat. Holdet, der som ung blev kaldt "Busby Babes" (Busby babyerne) på grund af deres alder, nåede semifinalen i Europa Cup 1956-57, hvor de blev slået ud af de efterfølgende vindere Real Madrid. Dermed viste holdet, at ligaens ledelse havde taget fejl. De vandt endnu en gang Første Divisionstitlen den sæson, og det betød at de sikrede kvalificering til 1957–58-turneringen, og deres succesfulde præstation i de forskellige engelske turneringer i 1956–57, betød at de var blandt favoritterne til at vinde de europæiske turneringer. Ligakampe blev spillet på lørdage, og de europæiske kampe blev spillet midt på ugen, så selvom luftfart var risikabelt på den tid, var det, det eneste praktiske valg, hvis United også ville fuldende deres ligaresultater,[4] som de skulle gøre, hvis de ville undgå at bevise, at Alan Hardaker havde ret.[3]

Efter at have overkommet Shamrock Rovers og Dukla Prague i den indledende runde og den henholdsvis første runde, fik United trukket Røde Stjerne Beograd fra Jugoslaviaen til kvartfinalerne. Efter at de slog jugoslaverne 2–1 på Old Trafford den 21. januar 1958, skulle de rejse til Jugoslavien for at spille det andet opgør den 5. februar. På vejen hjem fra Prag i den tidligere runde, forhindrede tåge over England, hold i at flyve tilbage til Manchester, så de skyndte sig, at arrangere deres flyvetur, så de lanndede i Amsterdam i stedet, og derfra tog de en færge fra Hook of Holland til Harwich, og efter det kunne de tage et tog op til Manchester. Turen holdt hårdt på spillerne, og de kunne kun skrabe et 1–1-resultat i hus, da de efterfølgende mødte Birmingham CitySt Andrew's.[5]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Generelt
  • (engelsk) Barnes, Justyn; Bostock, Adam; Butler, Cliff; Ferguson, Jim; Meek, David; Mitten, Andy; Pilger, Sam; Taylor, Frank OBE; Tyrrell, Tom (2001). The Official Manchester United Illustrated Encyclopedia. London: Manchester United Books. ISBN 0-233-99964-7.
  • (engelsk) Connor, Jeff (2007). The Lost Babes. London: HarperSport. ISBN 978-0-00-720808-1.
  • (engelsk) Crick, Michael (1990). Manchester United – The Betrayal of a Legend. and Smith, David. London: Pan Books. ISBN 0-330-31440-8.
  • (engelsk) Hall, David (2008). Manchester's Finest. London: Bantam Press. ISBN 978-0-593-05922-7.
  • (engelsk) Middleton, Don (1982). "Airspeed's elegant Ambassador - Part 3". Aeroplane Monthly. {{cite journal}}: Ukendt parameter |month= ignoreret (hjælp)
  • (engelsk) Morrin, Stephen R. (2007). The Munich Air Disaster. Dublin: Gill & Macmillan. ISBN 978-0-7171-4110-4.
  • (engelsk) Stewart, Stanley (1989) [1986]. Air Disasters (2nd edition udgave). Arrow Books. ISBN 0-09-956200-6. {{cite book}}: |edition= har ekstra tekst (hjælp)
  • (engelsk) White, Jim (2008). Manchester United: The Biography. London: Sphere. ISBN 978-1-84744-088-4.
Specifikt
  1. ^ (engelsk) "UEFA Champions League - History". uefa.com. Union of European Football Associations. 2 juli 2007. Hentet 10 januar 2009.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: Dato automatisk oversat (link)
  2. ^ White, p. 103
  3. ^ a b White, p. 105
  4. ^ Crick et al., p. 39
  5. ^ Morrin, pp.67–68