Brugerdiskussion:TorbenTT/Sandkasse

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Det Centrale DNA-profil-register er et dansk register over DNA-profiler indsamlet af politiet. Registeret blev oprettet 1. juli 2000, og styres af Rigspolitiets DNA-sektion i København. Registeret bruges til at identificere personer i straffesager eller ved ulykker.

En lovændring i 2005 sidestillede DNA med fingeraftryk hvad angår indsamling og registrering. Det vil sige, at politiet i dag registrerer profiler fra personer, som er eller har været sigtet for en forbrydelse, der kan give fængsel i mere end 1 år og 6 måneder eller derover, eller i visse tilfælde i sager om børnepornografi.

Registeret består af en persondel indeholdende personidentificerede DNA-profiler og en spordel indeholdende ikke-personidentificerede DNA-profiler. Persondelen har over 65.000 DNA-profiler og spordelen 37.000 DNA-profiler (pr 1. oktober 2010). Med tiden vil antallet i DNA-profilregisteret højst sandsynligt svare til Fingeraftryksregisteret, hvor ca. 250.000 er opført.

En udbredt måde hos til indhentning af DNA-prøver består i kindskrab, hvorunder en stor vatpind føres op og ned ad slimhinden på indersiden af den undersøgtes kinder. Vatpinden pakkes snarest derefter ind i sterile poser og foranstaltes videre til den egentlige analyse.

Folketingslovenændring som følge af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstols dom i Marper mod De Forenede Kongeriger. De forenede kongedømmer havde krænket menneskerettighedskonventionens artikel 8 om privatlivets fred ved at have beholdt oplysninger .. .. .Folketinget vedtog at DNA fra sigtede, hvor sigtelsen ikke har ført til domfældelse skal slettes 10 år efter påtaleopgivelsen, frifindelsen eller det vilkårsløse tiltalefrafald. I 200??? kom det frem at Rigspolitiet endnu ikke var blevet færdige med at foretage sletningen. Den manglende sletning mødte tilfredshed blandt de fleste partier på Christiansborg. http://www.information.dk/525861 https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=129040 https://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2014/12/23/104135.htm

Eksterne henvisninger[rediger kildetekst]

Kategori:Kemi Kategori:Biokemi Kategori:Kriminalitet Kategori:Politi i Danmark Kategori:Informationskataloger Kategori:Biometri