National enhed for Særlig Kriminalitet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
National enhed for Særlig Kriminalitet
Overblik
Type Enhed
Oprettet 1. januar 2022
Hovedkvarter Ejby Industrivej 125-135
2600 Glostrup
Antal ansatte
Cirka 800
Ressort­ministerium Justitsministeriet
Ledelse
Leder Lasse Boje Nielsen
Politidirektør
Eksterne henvisninger
politi.dk

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) er en enhed i dansk politi, som arbejder med efterforskning og retsforfølgelse af organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet samt IT-kriminalitet.

Enheden er organiseret som en politikreds og består af en politisøjle, anklagersøjle, stabssøjle samt et hvidvasksekratariat.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I august 2020 annoncerede daværende justitsminister Nick Hækkerup planer om at oprette en national politienhed, der kunne håndtere de mest komplicerede former for kriminalitet. Han udtalte, at han "drømte om en dansk version af FBI."[1]

National enhed for Særlig Kriminalitet åbnede 1. januar 2022 og er en sammenlægning af Særlig Efterforskning Vest (SEV), Særlig Efterforskning Øst (SEØ), Landsdækkende Center for IT-relateret Økonomisk Kriminalitet (LCIK), Grænsecenter Øresund (GCØ), Nationalt Kriminalteknisk Center (NKC), Nationalt Cyber Crime Center (NC3) samt dele af Det Nationale Efterforskningscenter (NEC) og Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK).[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ritzau (21. august 2020). "Hækkerup vil lave en ny stor politikreds: Drømmer om dansk FBI". DR Nyheder. Hentet 27. marts 2022.
  2. ^ "Organisationen". Rigspolitiet. Hentet 27. marts 2022.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

NSKs hjemmeside

MyndighedSpire
Denne artikel om en offentlig myndighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.