Spring til indhold

Brzeg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Brzeg
Overblik
VoivodskabWojewództwo opolskie, Opole
Postnr.49-300 Rediger på Wikidata
Indbyggertal34.492 (2021) Rediger på Wikidata
Areal16 km2 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.150 m Rediger på Wikidata
HjemmesideBrzegs hjemmeside Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Brzeg ligger i Polen
Brzeg
Brzeg
Brzegs beliggenhed

Brzeg (udtale: [bʐɛk] latin: Alta Ripa, tysk: Brieg, schlesisk tysk: Brigg, schlesisk: Brzeg, Brzyg, tjekkisk: Břeh) er en by i den vestlige del af Opole Voivodeship i det sydlige Polen. Byen har 34.492(2021)[1] indbyggere og et areal på 16,0 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Brzeg. Den ligger i Schlesien på venstre bred af Oder-floden.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen Brzeg blev første gang nævnt som en handels- og fiskeribebyggelse i det fragmenterede Piast-regerede Polen i 1234.[2] I 1248 gav den schlesiske hertug Henrik 3. bosættelsen Magdeburgrettigheder, og i slutningen af det 13. århundrede blev byen befæstet. Nogle gange omtalt som "havebyen", blev byens størrelse kraftigt udvidet efter opførelsen af beboelseshuse, som lå i byens udkant. Fra det tidlige 14. til slutningen af det 17. århundrede blev byen styret af Piast-dynastiet som len af Bøhmen i Det Hellige Romerske Rige. Senere, som følge af Schlesiske krige, overgik byen til Preussen, og fra 1871 til 1945 var den også en del af Tyskland, før den igen blev en del af Polen efter Anden Verdenskrig.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ bdl.stat.gov.pl, hentet 5. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ "Local history - Information about the town - Brzeg - Virtual Shtetl". Arkiveret fra originalen 7. februar 2017. Hentet 6. februar 2017.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi