Spring til indhold

Bulet dværgmispel

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bulet dværgmispel
Bulet dværgmispel (Cotoneaster bullatus) har iøjnefaldende bær.
Bulet dværgmispel (Cotoneaster bullatus)
har iøjnefaldende bær.
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede planter)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenRosales (Rosen-ordenen)
FamilieRosaceae (Rosen-familien)
SlægtCotoneaster (Dværgmispel)
ArtC. bullatus
Hjælp til læsning af taksobokse

Bulet dværgmispel (Cotoneaster bullatus) er en stor, løvfældende busk med en åben, tragt-agtig vækstform. Der er kun få og svagt forgrenede hovedgrene, som er oprette til svagt overhængende. Blomsterne søges meget af bier, og frugterne er elsket af fugle. Busken fremkalder jordtræthed.

Barken er først gråbrun og tæt håret. Senere bliver den brun og glat med spredte korkporer. Gamle grenes bark er grålig og furet. Knopperne er spredte, aflange, tilliggende og noget sjuskede at se til. Knopskællene er tæt besat med grå hår. Bladene er elliptiske og helrandede med lang spids. Oversiden er rynket og mørkegrøn, mens undersiden er tæt behåret og grågrøn. Høstfarven er klart rød.

Blomsterne sidder 3-7 sammen i små halvskærme ved bladhjørnerne. De er små og hvide til lyserøde. Frugterne er røde kærnefrugter med 2-3 hårde kerner. Frøene modner godt og spirer villigt i Danmark. Arten er formentlig apomiktisk[1]

Rodnettet består af 4-5 hovedrødder, som når langt ud og ned, men som kun er svagt forgrenede.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 4 x 4 m (20 x 20 cm/år).

Busken danner skovbryn og kratnæringsrig og sommerfugtig bund i det vestlige Kinas bjerge (bl.a. på Emei-bjerget). Arten er desuden naturaliseret mange steder i både Nordamerika og Europa, og den betragtes som en invasiv art af myndighederne.

I Lamagetou Nature Reserve, Sichuan, Kina, findes rester af Taxus-Tsuga-blandede, løvfældende skove med Rhododendron-Salix-bambus underetage i 2.650-2.720 m højde. Her vokser arten sammen med bl.a. aksnøkketunge, alm. kællingetand, Buddleja albiflora (en art af buddleja), Deutzia discolor (en art af stjernetop), Enkianthus deflexus (en art af Pagodebusk-slægten), finnet bronzeblad, Gaultheria hookeri (en art af bjergte), magnoliapil, omeirose, Rhododendron lutescens (en art af rododendron), Rubus tricolor (en art af brombær) og Skimmia arborescens[2].

Busken rammes dødeligt af ildsot.


Søsterprojekter med yderligere information:  1. ^ www.uni-vechta.de: Thomas Gregor: Apomicts in the Vegetation of Central Europe (engelsk)
  2. ^ David Boufford: Biodiversity of the Henduan Mountains and adjacent areas of south-central China (engelsk) med indgående beskrivelser, kort og fotos
  • Sten Porse: Plantebeskrivelser, DCJ 2003 (CD-Rom).

Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]