Bundkort

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Typisk PC kompatibelt bundkorts arkitektur med diverse databusser med Northbridge og Southbridge.
Eksempel på typisk PC kompatibelt bundkort: ASRock bundkort - KT400A chipsæt.
PC bundkort Form-factors.
Historisk ZX Spectrum bundkort.

Et bundkort, eller motherboard som det hedder på engelsk, er computerens rygrad. Bundkortet er den centrale enhed i alle computere, via bundkortet tilsluttes CPUen, RAM, harddisken, grafikkort og lydkort – og andet internt hardware der kan tilsluttes henholdsvis AGP, PCI, PCI-Express eller andre tilgængelige slots. Eksterne hardwareenheder såsom printer, mus, tastatur, USB-enheder tilsluttes på bundkortet i passende sokler (=stik) , som er loddet på bundkortet. Ofte er der dog placeret stik på forsiden af kabinettet, som indeholder bundkortet.

Udvidelsessokler[redigér | redigér wikikode]

Alle bundkort har udvidelsessokler, som kan benyttes til lydkort, grafikkort, TV-kort mv. I de "gamle" dage havde bundkortene ISA-sokler, som i dag er fuldstændig uddød. I dag bruges PCI-kort og AGP-kort. Nyere PC'er har også det forholdsvise nye PCI-Express, hvor data kan overføres til det isatte kort med lynhurtig hastighed. Dette benyttes i øjeblikket hovedsageligt udelukkende til grafikkort, hvor data skal overføres med stor hastighed.

Form-factors[redigér | redigér wikikode]

Et bundkort har en international typestandard, så man kan vide, om bundkortet passer ind i ens chassis. Form factors der bruges i dag er typisk ATX og Micro-ATX. Nyere PC'er kan måske have den knapt så benyttede BTX form factor.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]