C.D. Fritzsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
C.D. Fritzsch
C. D. Fritzsch, Christian Albrecht Jensen, ca. 1835
Personlig information
Født 10. juni 1765 Rediger på Wikidata
Kiel, Slesvig-Holsten, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 17. november 1841 (76 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler Rediger på Wikidata
Arbejdssted København (1786-1841) Rediger på Wikidata
Elever Johannes Ludvig Camradt, Lucie Ingemann, J.L. Jensen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Claudius Ditlev Fritzsch eller Claus Detlev Fritzsch (10. juni 1765 i Kiel27. november 1841 i København) var en dansk kunstmaler.

Fritzsch besøgte Kunstakademiet i København fra 1786 og vandt 1790 den mindre sølvmedalje der. Han dyrkede i starten især vandfarvemaleriet, så vel akvarel som gouache, men gik dog snart over til oliemaleriet. Da han som blomstermaler ikke kunne få det stipendium, Akademiet havde at bortgive, er der grund til at tro, at han i 1796 eller 1797 har haft en kongelig understøttelse, i det mindste til en mindre rejse, thi en sådan krævedes for at kunne antages til medlem, og 1797 agreeredes (godkendes) han til at gøre medlemstykker. Disse, som blev bestemte til at være to blomsterstykker i gouache, var dog først færdige til at forevises for Akademiet i 1806. Det var nu to blomsterstykker i oliemaleri, der vakte en sådan opmærksomhed, at han med fuld enstemmighed blev optaget til Medlem. Hans liv henled uden ydre begivenheder, i venskabelig omgang med andre kunstnere, især af den tyske kreds; dog nævnes han som ungdomsven af Bertel Thorvaldsen. Han fik medlemsbolig på Charlottenborg 1817, døde der ugift den 27. november 1841 og det siges da at han har været 78 år gammel. Han nød stor anseelse for sine med megen flid og så at sige botanisk troskab udførte blomsterbilleder, hvori dog sans for farveskønhed og virkningsfuld anordning ikke savnes. Foruden hans medlemsarbejder er kun et par billeder, tilhørende Den Kongelige Malerisamling, offentlig tilgængelige.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.