Caitlyn Jenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Caitlyn Jenner
Caitlyn Jenner.jpeg
Jenner i 2015.
Personlig information
Født William Bruce Jenner
28. oktober 1949 (70 år)
Mount Kisco, New York, USA
Nationalitet Amerikaner
Bopæl MalibuRediger på Wikidata
Højde 188 cmRediger på Wikidata
Politisk parti Republikanske partiRediger på Wikidata
Forældre Esther R. Jenner
William Hugh Jenner
Ægtefæller Chrystie Crownover(1972-1981)
Linda Thompson(1982-1984)
Kris Jenner(1991-2015)
Børn Kendall Jenner
Kylie Jenner
Burt Jenner
Casey Jenner
Brandon Jenner
Brody Jenner
Kourtney Kardashian(steddatter)
Kim Kardashian(steddatter)
Khloé Kardashian(steddatter)
Robert Kardashian Jr.(stedsøn)
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Graceland University (til 1973),
Newtown High School (til 1968)Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Manager
Deltog i Sommer-OL 1972,
Sommer-OL 1976Rediger på Wikidata
Kendt for Reality-show Keeping up with the Kardashians, tidligere OL-vinder
Nomineringer og priser
Udmærkelser Arthur Ashe Courage Award (2015),
James E. Sullivan Award (1976)Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Caitlyn Jenners hjemmesideRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Caitlyn Marie Jenner (født 28. oktober 1949 som William Bruce Jenner), tidligere kendt som Bruce Jenner, er en tidligere amerikansk atlet og nuværende fordragsholder, tv-personlighed, og forretningskvinde, som vandt guldmedalje i tikamp ved Sommer-OL, som blev afholdt i Montreal 1976.

Efter den olympiske sejr og den tilhørende anerkendelse, førte Jenners professionelle karriere til en ny succes i tv. I 1981 medvirkede Jenner i flere tv-film og var kortvarigt Erik Estrada's afløser på tv-serien CHiPs. I 1991 giftede Jenner sig med Kris Jenner (født Houghton, tidligere Kardashian). Siden sin debut på realityserien "Keeping Up with the Kardashians" i 2007, var Jenner stedfar for Kourtney, Kim, Khloe og Rob Kardashian, såvel som hun er far til Burt, Casey, Brandon, Brody, Kendall og Kylie Jenner.

I 2015 bekendtgjorde Jenner sit køn som kvinde[1], og annoncerede kort tid efter i Vanity Fair, at hun nu går under navnet Caitlyn Jenner[2].

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Jenner blev født i Mount Kisco, New York som barn af Esther R. (født McGuire) og William Hugh Jenner, og har en lillesøster ved navn Nicole, mens lillebroderen Burt blev dræbt i en bilulykke i Canton, Connecticut kort efter Jenners succes i OL. Jenner blev diagnosticeret med dysleksi som barn.[kilde mangler]

Jenner gik på Newtown High School i Newtown, Connecticut efter at have tilbragt et år på Sleepy Hollow High School i Sleepy Hollow, New York. Jenner fik et fodbold-stipendium og begyndte på Graceland College (nu Graceland University) i Iowa, men en knæskade tvang Jenner til at stoppe med at spille fodbold, og Jenner skiftede til tikamp. Jenner blev trænet af Gracelands track træner LD Weldon, som var den første til at anerkende Jenners potentiale og opfordrede hende til at forfølge tikamp. Jenner debuterede i tikamp ved Drake Relays i 1970 og blev nummer fem.

Olympiske karriere[redigér | redigér wikikode]

Caitlyn (på det tidspunkt Bruce) ses her til Sommer OL i London 2012.

Jenner blev nummer tre i tikamp ved den amerikanske udtagelseskonkurrence til de olympiske lege i 1972 og sluttede på en tiendeplads ved Sommer-OL blev afholdt i München, Tyskland 1972. Jenners succes fik Jenner til at hellige sig en intens træning, samtidig med at Jenner solgte forsikringer i fritiden. I en tid før professionalisme var tilladt i atletik, var denne form for træning uhørt. I denne periode tilbragte Jenner otte timer om dagen på San Jose City College.

Ved OL i Montreal, Canada i 1976 vandt Jenner guldmedalje i tikamp og satte verdensrekord på 8.616 point. Verdensrekorden blev slået med kun 4 point af Daley Thompson i 1980.

Som vinder af den olympiske tikamp, blev Jenner en nationalhelt. Jenner var fra 1976 modtager af James E. Sullivan Award som den øverste amatøratlet i USA. Jenner var også Associated Press Male Athlete of the Year i 1976, og i 1986 blev Jenner optaget i den olympiske Hall of Fame, og i 1994 i Bay Area Sports Hall of Fame og Connecticut Sports Hall of Fame, og i 1980 i USA National Track og felt Hall of Fame, og i 2010 blev Jenner optaget i San Jose Sports Hall of Fame.

San Jose City College startede "Bruce Jenner Invitational" (ofte forkortet til "Jenner"), som en tv-transmitteret, årlig stop på USA Track and Field Circuit for den bedre del af to årtier.

Privat[redigér | redigér wikikode]

Jenner opkaldte sin første søn efter sin afdøde bror. Under sit første ægteskab med Chrystie Crownover (1972-1981), fik Jenner to børn, Burt og Casey. Under Jenners andet ægteskab med Linda Thompson (1981 til 1985), fik Jenner to sønner, Brandon og Sam Brody. Brandon og Brody dukkede op i deres eget reality show "Prinserne af Malibu". Brody var også med i realityshowet The Hills.

Caitlyn Jenner blev gift med Kris Jenner (født Houghton, tidligere Kardashian) d. 21. april 1991 efter fem måneders dating. Jenner har to døtre med Kris, Kendall og Kylie. Jenner er også stedmor til Kris' fire børn fra dennes tidligere ægteskab med den afdøde advokat Robert Kardashian: Kourtney, Kim, Khloé og Rob. Kris og Bruce annoncerede deres separation i oktober 2013, selv om de rent faktisk blev separeret et år tidligere.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]