Campari

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Campari
Campari (2008).jpeg
Type Bitter
Producent Campari Group
Oprindelsessted Italien Novara, Italien
Introduceret 1860; 159 år siden (1860)
Alkoholprocent 20,5% - 28%
Farve Rød

Campari (i Italien kaldt Campari Bitter eller bare Bitter) er varemærket for en krydderlikør med bittersød smag.

Campari blev udviklet af den italienske likørblander, Gaspare Campari, i 1860. Gaspare Campari ejede caféen Caffé Campari i hjertet af Milano, som stadig eksisterer, men har skiftet navn til Café Zucca, som stedet hed i 1867, dengang Verdi og Toscanini var blandt stamgæsterne, før Caspare Campari tog over.

Den Campari, man producerer i dag, indeholder nøjagtig de samme ingredienser som den første Campari i 1860, og opskriften er stadig en velbevaret hemmelighed. Ifølge fabrikanten Gruppo Campari kender kun en håndfuld betroede medarbejdere i virksomheden den præcise opskrift, som blandt andet er baseret på bitre urter, aromatiske planter og frugter, der bliver opblødt i destilleret vand og tilsat alkohol. Den røde farve stammer fra det naturlige farvestof karmin.

I adskillige lande tilbydes Campari-Soda også færdigblandet i små, kegleformede flasker, skabt af den futuristiske maler og skulptør Fortunato Depero i 1931.

Kunst[redigér | redigér wikikode]

I anledning af Camparis 150 års jubilæum i 2010 er der i Milano åbnet et Campari-galleri, Galleria Campari. Galleria Campari præsenterer mange hundrede originale værker, som kunstnere igennem tiden har skabt til Campari. Kunstværkerne er tidstypiske for den periode, de hver især repræsenterer og er udført af navne som for eksempel Marcello Dudovich, Fortunato Depero, Leonetto Capiello og Bruno Munari, hvis værk for Campari til daglig er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

Camparis tilknytning til kunsten går helt tilbage til 1800-tallet. Davide Caspari, som var søn af Camparis grundlægger, Gaspare Campari, havde stor interesse for kultur og kunst. Han oparbejdede en betydelig kunstsamling og og støttede en række af tidens mest kendte kunstnere, som han desuden brugte i i markedsføringen af Campari.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]