Riga Black Balsam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Riga Black Balsam
Riga Black Balsam.jpg
Type Likør
Producent Latvijas Balzams
Oprindelsessted Letland Riga, Letland
Alkoholprocent 45%

Riga Black Balsam er en 45 % traditionel lettisk krydret sort bittersød likør fremstillet af 24 urter, krydderier, honning, blomster og bær. I år 2002 fejrede bryggeriet Latvijas Balzams i Riga 250 års jubilæum, og selv om bryggeriet laver mange andre former for spiritus, er Riga Balzam et af deres vigtigste produkter.

Navnet "balsam" refererer til, at den oprindelig er et lægemiddel. Den er Letlands nationaldrik og er en af verdens mest udbredte bitter. Blandt danskere er Riga Balsam kendt blandt sømænd i havnebyerne, og i skipperbyen Marstal på den gamle søfarts-ø Ærø er drikken nærmest en nationaldrik. I flere år i træk var SuperBrugsen i Marstal Danmarks eneste importør af Riga Balsam. Brugsen sendte dog Rigaen ud i kongeriget.[1]

Fremstillingsrecepten er hemmelig og består angiveligt af 99 ingredienser. De kendte er birkeknopper, honning, volverlej, (arnica montana) baldrian, pebermynte, havemalurt, kalmusrod, blåbær, hindbær, egebark, appelsinskal, ingefær, muskatnød og peber.

Den første lagring foregår i egefade. Drikken angives at hjælpe mod fordøjelsesproblemer og mange andre skavanker.

Den kan drikkes ren, men også med 5-10 dråber i te, kaffe, ribssaft, snaps, vodka og i forskellige drinks.

I dag fremstilles Rīgas Melnais balzams af firmaet A/s Latvijas Balzams og sælges i håndlavede stentøjsflasker. Inkarnerede Riga Balsam-kendere[hvem?] mener, at efter firmaet blev solgt til udenlandske investorer, følges den gamle Kunzes recept ikke slavisk længere.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Riga apotekeren Abraham Kunze fremstillede ved hjælp af gamle apotekerrecepter omkring 1750 Kunzer Balsam. Siden fremstillede Wolfschmidts Destilleri i Riga gennem generationer Riga Balsam og distribuerede den i keramikflasker.

Ifølge legenden kunne Kunze 1752 helbrede kejserinde Katharina 2. af Ruslands mavepine ved at hun jævnligt drak Riga Balsam under et ophold i Riga, og snart blev drikken en af favoritterne ved det russiske hof og over hele Europa. Navnet "balsam" refererer også til at drikken egentlig er et lægemiddel.

De danske Østersø-sejlskibe havde den med i skibsmedicin-kisten som et universalmiddel både til udvortes og indvortes brug. Den blev brugt til desinficering af sår, mod mavepine og tømmermænd. I dag er det kun handelsskibe fra Marstal, der stadig har Riga Balsam i medicin-skabet.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]