Cao Dai

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Symbolet for Caodaismen

Cao Đài ([kāːw ɗâːj]?, Om denne lydfil udtale ?, også benævnt Caodaisme) er en relativt moderne synkretistisk, monoteistisk religion, officielt etableret i Tây Ninh, det sydlige Vietnam i 1926.[1] Caodaismen består af elementer fra konfucianismen, taoismen, buddhismen og katolicismen, og med mindre indslag fra teosofi og okkultisme. Den opstod i en af de mange vietnamesiske miljøer som var under indflydelse af den franske kultur og forlod elementerne fra sen-taoismen til fordel for moderne og vestlige former for spiritisme.

Tilhængerne engagerer sig i etiske aktiviteter såsom bøn, tilbedelse af forfædre, ikke-vold, og vegetarisme med det mål at komme op til Guds himmelrige i himlen og opnå frihed fra cyklussen af liv og død. Antallet af tilhængere i Vietnam varierer, men de fleste kilder opgiver tre millioner,[2] mens tallet ifølge andre kilder er seks millioner.[3] Yderligere 30,000 tilhængere (tallet kan variere), primært etniske vietnamesere, lever i USA, Europa, og Australien.[4]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Bargfeldt, Egil (27. februar 2012). "10 religioner, du ikke vidste eksisterede". religion.dk. Arkiveret fra originalen 15. marts 2013. Hentet 2013-04-16. Cao Dai eller 'caodaismen' er en religiøs bevægelse, som opstod i Sydvietnam i 1926.
  2. ^ "Cao Đài" (engelsk). tuvy.com. Hentet 15. april 2013. …i starten af 1990'erne rapporterede Cao Đài at de havde to-tre millioner tilhængere i Vietnam, Cambodia, Frankrig, og USA. Hovedkvarteret for religionen ligger i Tây Ninh, nær Ho Chi Minh-byen….
  3. ^ "Cao Đài Religion" (engelsk). ReligionFacts. Hentet 15. april 2013. Tilhængere: 2-6 millioner
  4. ^ "Cao Dai Temple and Cu Chi Tunnels" (engelsk). pfalzertravels.blogspot.com: PFALZER FAMILY TRAVELS. Hentet 15. april 2013. Der er 2-3 millioner tilhængere i Vietnam og sandsynligvis 30,000 flere i udlandet.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]