Nirvana

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Nirvana (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Nirvana)
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Rishabhanatha, der menes at have levet for mere en en million år siden er den første Tirthankara, der opnåede nirvana.

Nirvana er en mental tilstand eller stadie inden for buddhismen og andre indiske religioner, herunder Hinduismen. Indenfor buddhismen, er hele formålet med den religiøse praksis at opnå nirvana, som er forløsningens virkelighed. Nirvana kan siges at være samsaras modsætning – dvs. det modsatte af hvad ikke-oplyste væsner tolker som virkeligheden. Her er man, når der ikke længere er nogle informative forhindringer i ens tænkning og løsning af problemer. Det siges således, at man er frelst og er ude af alle lidelser. Man bliver ét med helheden, kosmos og med den højere åndelige bevidsthed. Det er ofte meget svært for mange mennesker at forstå, hvad nirvana er, fordi nirvanas bevidsthedsplan er hinsides tidens og sansningens dimension, hinsides intellektets tænkning og fatteevne og dermed hinsides sproget. Efter buddhisternes virkelighedsopfattelse lever almindelige mennesker i en illusion om at være begrænset af det fysiske, forgængelige legeme. Denne erkendelse opnås ofte gennem erfaring og sjældent gennem tænkning eller tro. Ved hjælp af genfødsler i samsara kan man opnå højere og højere stadier, hvor man så til sidst kan nå til erkendelsen/oplysningen. Derved vil begrænsningerne øjeblikkeligt ophøre, og man vil indgå i nirvana.

Se også[redigér | redigér wikikode]