Spring til indhold

Carl Balsgaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Carl Balsgaard
Carl Balsgaard
Foto: Budtz Müller
Personlig information
Født24. december 1812 Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Død14. august 1893 (80 år) Rediger på Wikidata
København, Danmark Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­stedDet Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
BeskæftigelseKunstmaler, porcelænsmaler Rediger på Wikidata
ArbejdsgiverDet Kongelige Danske Kunstakademi Rediger på Wikidata
ArbejdsstedDüsseldorf, Dresden, København, Tyskland, Göteborg (1848-1849), Italien (1872-1873), Berlin, London (1862), Paris (1855-1856) Rediger på Wikidata
EleverAlfrida Baadsgaard Rediger på Wikidata
GenrePortræt Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Carl Vilhelm Balsgaard (24. december 1812 i København14. august 1893 sammesteds) var en dansk maler.

Carl Vilhelm Balsgaard var søn af lottoassistent og revisor Hans Balsgaard og Anna Dorothea født Weinreich. Han gik Kunstakademiets skoler igennem indtil modelskolen og vandt 1841 den lille sølvmedalje for tegning efter den levende model, idet han ville uddanne sig til figurmaler. Dog havde han fra 1835 udstillet billeder med frugter, blomster og lignende, og da han var henvist til at ernære sig selv, lagde han sig tillige efter porcelænsmaling og konkurrerede endog i 1843 forgæves om den Neuhausenske Præmie i dette fag med et portræt af Bertel Thorvaldsen efter C.W. Eckersberg.

Imidlertid helligede han sig mere udelukkende frugt- og blomstermaleriet og fik i 1855 Akademiets rejseunderstøttelse i to år (1200 kr. årligt). 1848-49 opholdt han sig i Göteborg, 1855-57, med støtte af Akademiet og Det Reiersenske Fond, i Berlin, Dresden, Düsseldorf og Paris. Efter hjemkomsten blev han 5. juli 1858 valgt til medlem af Akademiet. 1864 blev han ansat som inspektør ved kong Christian IX's private malerisamling, og han underviste dronning Louise i maleri. Han søgte forgæves både det nyoprettede professorat som dekorationsmaler i 1864 og i 1865 stillingen som direktør for Den Kongelige Malerisamling efter C.J. Thomsen. 1872-73 var Balsgaard i Italien. 1867 fik han titel af professor og 1892 Ridder af Dannebrog. Hans efterladte formue gik til et legat for kunstneres enker.

Han var i 1843 blevet gift med Anna Margrete Hirth, der døde i 1868.

Af hans mere fremtrædende arbejder ejer Statens Museum for Kunst to, to findes på Bregentved (købt af grev A.W. Moltke), etatsråd Struckmann ligeledes to, og konferensråd Johan Georg Forchhammer ejede et (vundet i Kunstforeningen).

Han er begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Carl Balsgaard, Portræt af Thorvaldsen i San Luca-Akademiets dragt, 1843, Thorvaldsens Museum.Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Philip Weilbach i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 1. bind, side 467, udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til et mere nutidigt sprog og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen. Dette angives som fx:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=https://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]