Castrum doloris

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Castrum doloris for Dronning Katharina Opalińska af Polen

Castrum doloris (latin: smertens leje) er den offentlige fremvisning af prominente personers kiste inden begravelsen. Den viser den døde i dennes magt og vælde.

Kisten står på en katafalk under en baldakin flankeret af lys, blomsterdekorationer, æresvagt og symboler på den dødes position som kroner, kronregalier, ordener og våbenskjold.

Hvis liget ligger synligt til fremvisning, tales der i stedet om lit de parade.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Skikken kan føres tilbage til pavernes begravelsesceremoniel i midten af 1300-tallet. Den havde sin storhedstid i 1600- og 1700-tallet, hvor den var tæt forbundet med barokkens glæde ved iscenesættelser og storslåede ceremonier.

I Danmark[redigér | redigér wikikode]

Frederik 5.s castrum doloris i Christiansborg Slotskirke i marts 1766.

I Danmark blev castrum doloris en fast del af det kongelige begravelsesceremoniel, efter enevælden indførtes i 1660. Frederik 3. var den første konge, der lå på castrum doloris, i 1670. Kongen eller dronningen lå, umiddelbart efter sin død, på lit de parade i de kongelige gemakker i en åben kiste. Efter et stykke tid lukkedes kisten, der blev overført til slotskirken, hvor den blev stillet på castrum doloris.

Castrum doloris er det eneste af enevældens statsceremoniel, der stadig gennemføres i stort set uændret form. Det er den sidste ceremoni, hvor de danske kronregalier stadig anvendes. Ved regentens castrum doloris vogtes kisten også af de tre sølvløver fra Rosenborg.

Sidste gang castrum doloris sås benyttet i Danmark, var da Prins Henrik, Dronning Margrethe d. 2.s mand, blev lagt på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke i tre dage i februar 2018.[1] Derudover er flere danske konger og dronninger blevet lagt på castrum doloris. Begge Dronning Margrethes forældre blev lagt på castrum doloris, først hendes far Kong Frederik 9. i 1972 og senere hendes mor Dronning Ingrid i 2000.

Siden 1900 har 4 konger, 2 dronninger og en enkelt prins ligget på castrum doloris i Danmark.

I 1906 blev Kong Christian 9. lagt på castrum doloris. Blot 6 år efter blev dennes søn Kong Frederik 8. lagt på castrum doloris. I 1947 døde Dronning Margrethes farfar Kong Christian 10. , som efterfølgende blev lagt på castrum doloris. Det samme skete i 1972 med Kong Frederik 9. og i 2000 Dronning Ingrid. Alle disse kongelige blev lagt på castrum doloris i Christiansborgs Slotskirke, ligesom Prins Henrik gjorde i februar 2018.

Det er meget normalt at netop denne kirke bliver brugt til kongelige begivenheder. Der skete dog en undtagelse i 1952, hvor Christian 10.s hustru Dronning Alexandrine blev lagt på castrum doloris i Sankt Lukas Stiftelsens kirke i Hellerup.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]