Charles Chamberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Charles Chamberland.jpg

Charles Chamberland (12. marts 18512. Maj 1908) var en fransk mikrobiolog, fra Chilly-le-Vignoble i departementet Jura i Frankrig, som arbejdede i tæt tilknytning til Louis Pasteur.

I 1884 udviklede han en speciel type filter, som i dag går under navnet Chamberland filteret eller Chamberland-Pasteur filteret. Filteret består af en uglaseret porcelænssøjle, som har porer, der er mindre end bakterier, hvilket gjorde det muligt at filtrere en væskeblanding indeholdende bakterier, hvorved disse blev udskilt. Chamberland blev krediteret for udviklingen af en autoklave i 1879.

I samarbejdet med Pasteur, udviklede han tilfældigt en vaccine mod fugle-kolera. Nævnte vaccine blev udviklet og parat til brug. Chamberland blev pålagt, af Pasteur, at vaccinere nogle kyllinger, som var inficeret med fugle-kolera, men glemte dette og tog på ferie. Den åbne skål med vaccine stod fremme, men Chamberlan tog en chance og udførte vaccination af kyllingerne ved tilbagekomst, med inholdet af skålen. Kyllingerne kom sig over sygdommen.

Det viste sig senere at vaccination med frisk vaccine var virkningsløs [1].

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Dansk medicinhistorisk årbog (Danmark) 34: 104–13, Svend; Kruse (2006). ISSN 0084-9588.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]