Charles Taylor

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Charles Taylor

Charles G Taylor in 1999.png

Personlig information
Kæle/øgenavn Papay Rediger på Wikidata
Født 28. januar 1948 (73 år)
Arthington Rediger på Wikidata
Nationalitet Libyen Liberiansk
Politisk parti National Patriotic Party Rediger på Wikidata
Ægtefælle Jewel Howard-Taylor (1997-2006) Rediger på Wikidata
Barn Charles McArther Emmanuel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Bentley University Rediger på Wikidata
Tilknyttet Folkets frelseråd (til 1983) Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Krigsherre, politiker Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Ordenen af Liberias pionerer,
Ordenen af Afrikas stjerne,
Den afrikanske frigøringsorden Rediger på Wikidata
Fængslet i HM Prison Frankland Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Charles Ghankay Taylor (født 28. januar 1948) er en liberiansk politiker og tidligere præsident i perioden fra 1997 til 2003. Han havde som krigsherre en afgørende indflydelse på den liberianske borgerkrig i starten af 1990'erne og blev sidenhen valgt til præsident, men hans regeringstid var plaget af konflikter og han blev til sidst tvunget i eksil grundet en ny borgerkrig. Taylor fik eksil i Nigeria for derfra at kunne undgå voldeligheder og promovere fred i Liberia.

Charles Tayler blev født i Arthington, nær Monrovia. Han var nummer 3 ud af en flok på 15 børn. Faderen Nelson Taylor var Americo-Liberiansk og moderen Zoe, var fra Gola-stammen. I 1972 kom Charles Taylor til Massachusetts, USA, hvor han studerede økonomi. I 1980 returnerede han til Liberia, hvor han blev ansvarlig for regeringens indkøb. Efter en anklage flygter han til USA i 1983. I 1984 arresteres Charles Taylor i USA på foranledning af præsident Doe. Det lykkedes Charles Taylor at undslippe fra fængslet. I slutningen af 1980'erne dukker han op i Vestafrika, hvor han er gode venner med Libyens leder Muammar al-Gaddafi og Blaise Compaoré, præsident i Burkina Faso. I 1989 invaderer Charles Taylor i spidsen for "National Patriotic Front of Liberia (NPFL)" Liberia fra Elfenbenskysten, med støtte fra andre krigsherrer, samt soldater fra Burkino Faso. Det var starten på en borgerkrig som kostede over 200.000 mennesker livet. Krigen sluttede i 1997 hvor Charles Taylor blev valgt som Liberias præsident. Charles Taylor finansierede borgerkrigen med diamanter. Han sluttede alliance med Foday Sankoh som startede en lignende borgerkrig i Sierra Leone. Foday Sankoh leverede diamanter fra erobrede områder i Sierra Leone til gengæld for våben. Foday Sankoh der var leder for oprørsgruppen "Rovolutionary United Front (RUF), blev kendt for brugen af børnesoldater og for at hugge hænder og fødder af civile. Det er blandt andet for denne forbindelse til borgerkrigen i Sierra Leone at Charles Taylor blev anklaget for krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden.

Efter det nylige valg af Ellen Johnson-Sirleaf som ny præsident i Liberia, har den nigerianske regering 25. marts 2006 meddelt, at Liberia kunne arrestere Charles Taylor i Nigeria for at stille ham til ansvar for krigsforbrydelser foretaget under borgerkrigen. Dog meddelte den nigerianske regering 28. marts, at Taylor var forsvundet fra sin bopæl i Calabar, Nigeria. 29. marts 2006 blev han arresteret i Gamboru ved den nordlige grænse af Nigeria op mod Cameroun. Han blev senere udleveret til FN's fredsbevarende styrker, med den hensigt at stille ham for den særlige domstol i Sierra Leone. Den 20. juni 2006 blev han sendt videre til Den internationale domstol i Haag.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
PolitikerSpire
Denne politikerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi