Charlie Kaufman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Charlie Kaufman

Charles "Charlie" Stuart Kaufman (født 20. september 1958) er en amerikansk manuskriptforfatter og filminstruktør.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Han slog for alvor igennem med den meget anderledes film Being John Malkovich med John Cusack og Cameron Diaz i to af hovedrollerne og instrueret af Spike Jonze. Forinden det, havde han kun arbejdet med nogle mindre amerikanske tv-serier. Filmen modtog flere Oscarnomineringer, bl.a. for bedste instruktør, bedste kvindelige birolle og bedste originale manuskript.

Successen blev fulgt op med først Adaptation i 2002, instrueret igen af Spike Jonze og for hvilken Kaufman denne gang blev Oscarnomineret for bedste filmatisering.

I 2004 var han sammen med vennen Michel Gondry manden bag Evigt solskin i et pletfrit sind (Eternal Sunshine of the Spotless Mind), for hvilken han vandt en Oscar for bedste originale manuskript.

Kaufman er kendt for at give sine hovedpersoner et selvkritisk og negativt syn på livet, hvilket vi ser for Craig (John Cusack) i Being John Malkovich, Charlie (Nicolas Cage) i Adaptation og Joel (Jim Carrey) i Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

I 2008 debuterede Kaufman som filminstruktør med New York Iscenesat (eng: Synecdoche New York), filmen blev dog ikke den store kommercielle succes som Kaufmans tidligere film, men blev til gengæld rost af kritikerne.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Priser og nomineringer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]