Oscar for bedste filmatisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Oscaren for bedste filmatisering (på engelsk Academy Award for Writing Adapted Screenplay) gives hvert år ved Oscar-uddelingen til en manuskriptforfatter, der har skrevet det bedste filmmanuskript baseret på materiale fra en anden kilde (typisk en roman, et skuespil eller en novelle).

Årstallene i nedenstående liste angiver derfor tidspunktet for filmens premiere (i Californien, USA) og dermed året før selve oscar-uddelingen.

Se også Oscar for bedste originale manuskript, en lignende pris, der tildeles manuskripter, der ikke er baseret på andre kilder.

De ypperligste[redigér | rediger kildetekst]

Den første person, der nogensinde vandt to gange i denne kategori er Joseph Mankiewicz, som vandt prisen to år i træk, i 1950 og 1951. Andre, der har vundet to gange siden er George Seaton, Robert Bolt (som også vandt to år i træk), Francis Coppola, Mario Puzo, Alvin Sargent og Ruth Prawer Jhabvala.

Michael Wilson vandt også to gange, men han blev blacklistet før modtagelsen af den anden award, anerkendte Akademiet ham først offentligt som vinder mange år senere.[1]

Frances Marion var den første kvinde, der vandt i denne kategori, i 1930.

Pierre Collings og Sheridan Gibney var der første til at vinde for at have baseret deres filmmanuskript på eget tidligere arbejde for filmen The Life of Emile Zola.

Philip G. Epstein og Julius J. Epstein var de første søskende til at vinde sammen i denne kategori med filmen Casablanca. James Goldman og William Goldman var de første søskende til at vinde for forskellige film. Joel Coen og Ethan Coen var det tredje søskendepar til at vinde i denne kategori for filmen No Country for Old Men.

Mario Puzo er de ene af to forfattere, hvis materiale er blevet brugt til at vinde en pris for to forskellige film. Puzos roman The Godfather vandt i 1972 og 1974. Den anden forfatter er E.M. Forster, hvis roman Et værelse med udsigt og Howards End vandt to priser med Ruth Prawer Jhabvala.

Larry McMurtry er den eneste person, der indtil videre har vundet (for Brokeback Mountain) for at have brugt andres materiale og hvis arbejde er blevet brugt af andre, hvilket også har resulteret i en pris Terms of Endearment.

Emma Thompson er den eneste vinder, der også har vundet en pris for sit skuespil. Vinderne Billy Bob Thornton og John Huston har været nomineret (og altså ikke vundet) i skuespiller-kategorien.

Peter Jackson og Fran Walsh er den eneste gifte par, der har vundet i denne kategori med filmen Ringenes Herre - Kongen vender tilbage.

Geoffrey S. Fletcher er den eneste afrikansk-amerikanske til at vinde i denne kategori (med filmen Precious: Based on the Novel "Push" by Sapphire); og er samtidig også den eneste afrikansk-amerikanske person til vinde nogen former for forfatter-kategorier.

2010'erne[redigér | rediger kildetekst]

2000'erne[redigér | rediger kildetekst]

1990'erne[redigér | rediger kildetekst]

1980'erne[redigér | rediger kildetekst]

1970'erne[redigér | rediger kildetekst]

1960'erne[redigér | rediger kildetekst]

1950'erne[redigér | rediger kildetekst]

1940'erne[redigér | rediger kildetekst]

1930'erne[redigér | rediger kildetekst]

1920'erne[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Session Timeout - Academy Awards Database - AMPAS". Awardsdatabase.oscars.org. 2010-01-29. Hentet 2010-06-01.