Chasing Amy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Chasing Amy er en komedie fra 1997 skrevet og instrueret af Kevin Smith. Filmen er den tredje i hans New Jersey-trilogi.

Filmen var et slags «tilbage til basic» for Smith efter hans forrige film, Mallrats for Universal Studios, som havde et budget på $6 millioner. Chasing Amy blev lavet på et budget på $250 000 uden støtte fra noget studie eller distributører. Smith havde en aftale med Miramax Films om at de skulle have forkøbsret på filmen hvis de kunne lide den, hvis ikke kunne de sælge den til hvilket som helst andet studie. Miramax købte den, og den fik premiere på Sundance Film Festival hvor Clerks. først slog igennem.

Indspilling[redigér | redigér wikikode]

Smith skrev filmen med Ben Affleck, Jason Lee og Joey Lauren Adams (som han datede på det tidspunkt) i tankerne. Da han prøvde at sælge sin film til Miramax, som havde købt Clerks., ville de hellere have Jon Stewart, David Schwimmer og Drew Barrymore i rollene. Men Smith holdt fast på sin intentioner, og ofrede deres $3 millioner budget for et på $250 000 for at beholde sin vision. Han ville ikke gentage fiaskoen fra Mallrats med et for stort budget og studiekontrol.

Modtagelse[redigér | redigér wikikode]

Filmen havde premiere på Sundance i 1997, og blev godt modtaget af publikum. Året efter vandt Smith en Independent Spirit Award for bedste manus, og Jason Lee kunne inkassere en pris for bedste mandlige birolle i samme uddeling. Filmen var også nomineret til bedste film. Fra et budget på $250 000, indtjente den over $12 millioner i USA.

Handling[redigér | redigér wikikode]

Filmen følger tegneserieskaberen Holden McNeil (Affleck), der bliver forelsket i den lesbiske tegner Alyssa Jones (Adams). Filmen viser hvordan de bliver forelsket, og problemerne de møder. Et af deres største hindringer er Holdens tegnepartner, Banky Edwards (Lee), som modsiger sig forholdet både fordi han er homofob og fordi han er bange for at miste Holden som ven.

Medvirkende[redigér | redigér wikikode]

Skuespillere Rolle
Ben Affleck Holden McNeil
Joey Lauren Adams Alyssa Jones
Dwight Ewell Hooper X
Jason Lee Banky Edwards
Jason Mewes Jay
Kevin Smith Silent Bob
Casey Affleck Little Kid
Matt Damon Shawn Oran
Scott Mosier Collector
Brian O'Halloran Jim Hicks
Ethan Suplee Fan
Guinevere Turner Singer

Refecanser til andre Smith-film[redigér | redigér wikikode]

  • Jay and Silent Bob – Det er Silent Bob som nævner jagten på Amy, som titlen er hentet fra, i den længste monolog i filmen. Amy er en kæreste han havde som han dumpede pga. fordi hun havde haft en trekant med sin forrige kæreste.
  • Julie Dwyers død – Alyssa var vendinne med Julie
  • Alyssa er søsteren til Heather fra Clerks. og Patricia fra Mallrats
  • Jim Hicks, en af animationscheferne, bliver spillet af Brian O'Halloran og er fætteren til Dante fra Clerks. og Gill fra Mallrats.

Trivia[redigér | redigér wikikode]

  • Silent Bob sier «What he doesn't know about him could just about fill the Grand Canyon» til Jay. Dette er et citat fra Butch Cassidy and the Sundance Kid.
  • Jay og Silent Bob skulle egentlig ikke have været med i filmen, alligevel har Silent Bob en af de længste og vigtigste monologer i filmen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]