Ben Affleck

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning


Ben Affleck
Ben Affleck by Gage Skidmore 2.jpg
Affleck ved San Diego Comic-Con 2016
Personlig information
Fulde navn Benjamin Géza Affleck-Boldt
Født 15. august 1972 (46 år)
Berkeley, Californien, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Politisk parti Demokratiske partiRediger på Wikidata
Søskende Casey AffleckRediger på Wikidata
Ægtefælle Jennifer Garner (2005-)
Partner Gwyneth Paltrow
Jennifer LopezRediger på Wikidata
Børn

Violet Anne Affleck (1. december 2005 (13 år)) Seraphina Rose Elizabeth Affleck (6. januar 2009 (10 år))

Samuel Garner Affleck (27. februar 2012 (7 år))
Uddannelses­sted University of Vermont, Occidental CollegeRediger på Wikidata
Beskæftigelse skuespiller, manuskriptforfatter, instruktør
Filmografi Ben Affleck filmografiRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste film
Oscar for bedste originale manuskriptRediger på Wikidata
Udmærkelser Golden Globe
Oscar for bedste film
Directors Guild of America Award
British Academy of Film and Television Arts
Césarprisen med flereRediger på Wikidata
Oscars
Best Original Screenplay
1997 Good Will Hunting
Best Picture
2012 Operation Argo
Golden Globe
Best Screenplay
1997 Good Will Hunting
Fagpriser
Best Cast
1998 Shakespeare In Love
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Benjamin Géza Affleck-Boldt (født 15. august 1972) er en Oscar-belønnet amerikansk skuespiller, manuskriptforfatter og filminstruktør. Han blev kendt i starten af 1990'erne for sin medvirken i filmen Good Will Hunting, som vandt en Oscar for bedste originale manuskript, og er siden blevet en kendt skuespiller i Hollywood for sin medvirken i adskillige storfilm såsom Bounce, Pearl Harbor, Paycheck, Armageddon og Raindeer Games. Affleck instruerede kriminalfilmen Gone Baby Gone fra 2007, og i 2012 instruerede han og spillede hovedrollen i Operation Argo, der vandt en Oscar for bedste film.[1]

Affleck er storebror til skuespilleren Casey Affleck.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

Affleck blev født Benjamin Géza Affleck-Boldt[2] i Berkeley, Californien, som søn af Chris Ann (efternavn Boldt), en skolelærer, og Timothy Affleck, en socialarbejder, skolebetjent, automekaniker, bartender og tidligere skuespiller på "Theater Company of Boston"[3][4]. Afflecks lillebror er skuespilleren Casey Affleck. Affleck er af irsk afstamning[5]. Hans familie flyttede til Cambridge, Massachusetts, da han var meget ung, og hans forældre blev skilt i 1984, da han var 12 år gammel. Da Affleck var otte, mødte han den 10 år gamle, Matt Damon, som boede to gader væk. Affleck og Damon gik begge på Cambridge Rindge and Latin School, selvom at de gik på forskellige årgange. Affleck blev optaget på Occidental College i Los Angeles, for senere at gå på University of Vermont.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Stop hand nuvola.svgDette afsnits indhold bærer præg af maskinoversættelse og/eller tvivlsomt indhold
Dette afsnits indhold bærer præg af at være en maskinoversættelse og/eller meget dårligt og uklart formuleret (også kaldet "dåsedansk"). Det vurderes at sproget er så dårligt og eventuelt forkert eller til at misforstå, at det bør omskrives eller oversættes på ny. Du kan hjælpe med at oversætte til korrekt dansk i denne og lignende artikler.
Hvis dette ikke sker inden for kort tid, kan en sletning komme på tale.
Se evt. denne sides diskussionsside eller i artikelhistorikken.

Affleck arbejdede som barneskuespiller i PBS' børneserie The Voyage of the Mimi, såvel som i adskillige tv-film. Gennem 90'erne, havde Affleck en rolle i LifeStories: Families in Crisis, som en steroide-misbrugende atlet, såvel som i andre mærkbare film, som 1992'er filmen School Ties (med Matt Damon og Brendan Fraser), 1993'eren Dazed and Confused, 1995'eren Mallrats og 1997'eren Chasing Amy; Mallrats og Amy begyndte han at samarbejde med writer/instruktør Kevin Smith. Affleck har medvirket i alle de film, som Smith har lavet, undtagen Kevin Smiths første film Clerks.

Affleck havde en enkelt-sætning talende rolle som en high school basketballspiller i den originale Buffy the Vampire Slayer film. Han og hans Boston Red Sox fanatiker Matt Damon havde roller som "ekstra" i filmen Field of Dreams. De deltog i den scene, i hvilken to karakterer spilles af Kevin Costner og James Earl Jones går til Fenway Park.

Affleck kom til national opmærksomhed, da han arbejdede med sin bedste ven Damon i Good Will Hunting (1997). De delte kredit og modtog begge en Oscar for bedste originale filmmanuskript. Sammen med Damon og producenterne Chris Moore og Sean Bailey, har Affleck stiftet produktionsselskabet LivePlanet, gennem hvilke de fire har skabt dokumentarserien Project GreenLight, samt den mislykkede mysteri-hybrid-serie Push, Nevada blandt andre projekter. Project Greenlight var nomineret til en Emmy for "Outstanding Reality Program" in 2002, 2004 og 2005.

Efter Good Will Hunting, havde Affleck flere stjernespækkede roller i mange vellykkede film, herunder Armageddon, Forces of Nature, Pearl Harbor, Changing Lanes, The Sum of All Fears og Daredevil, hvilket fik ham etableret sig selv som en af Hollywoods førende mænd overalt i begyndelsen af 2000'erne. Men efter offenliggørelsen af adskillige kritiske anmeldser, box office flops, herunder Gigli (2003) and Surviving Christmas (2004), hangs Afflecks karriere i en tynd tråd. Han medvirkede ikke i nogen film indtil 2006, da han optrådte i Clerks II. Ud over at være fan af Daredevils tegneserier (Frank Millers udgave specifikt), skrev Affleck indledningen til billigbogen om "Daredevil: Guardian Devil".

Affleck gjorde det, som kan ligne som et comeback, i september 2006-udgivelsen af den kritiske anerkendte George Reeves' biografiske-noir film Hollywoodland, directed af HBO TV-serie veteranen Allen Coulter. Hans præsentation var i hvertfald god nok til, at han blev nomineret til "Volpi Cup for Best Actor" ved Venice Film Festival og at han også vandt "Supporting Actor of the Year" prisen ved "Hollywood Film Festival"[6]. Affleck havde sin instruktør-debut med filmen Gone Baby Gone, i hvilken han faktisk også var med til at skrive manuskriptet. Filmen handler om to detektiver, der bor i Boston, som efterforsker en lille piges kidnapning og man følger hvordan det påvirker deres liv[7]. Baseret på bogen af Dennis Lehane, som gav en kritisk anmeldelse i oktober, 2007.

Anmelderen Jack Mathews skrev i New York Daily News: "Ben Affleck vandt en Oscar for Good Will Hunting manuskriptet, som han skrev sammen med Matt Damon, men dette er hans første outing bag kameraet. Det er lige meget hvad du synes om hans skuespil, så er han altså god som filminstruktør. Filmen har energi, tempo, nogle sindssyge gode koreograferet indsatte sekvenser, fremragende skuespil and et par samtaler som hører til i pulp fiction hall of fame." Claudia Puig i USA Today udtaler: "Ben Affleck har nået en alder, hvor han blier instruktør." Og Stephen Hunter i Washington Post kommenterer at Affleck "viser at selvom, at han aldrig har leveret en mindeværdig optræden, når han er foran kameraet, så holder han øje med, hvad der foregår bag kameraet".

Privat[redigér | redigér wikikode]

Affleck havde en oplyst forhold til Gwyneth Paltrow i perioden 1998 til januar 1999[8]. I 2002 begyndte han at date skuespilleren/sangerinden Jennifer Lopez, som han mødte under optagelserne til Gigli [9]. Samme år som hans forlovelse til Lopez blev annonceret og forholdet mellem de to var meget oplyst, døbte medierne dem "Bennifer."[9]. Parret brød med hinanden i 2004, trods at de var sat til at blive gift den 14. september samme år, grundet den store opmærksomhed fra pressen, og et lille uheld som Affleck havde med Christian Slater, som omhandlede dem og nogle strippere i Vancouver[10]. Den negative omtale og medieopmærksomheden gik også ud over filmen Gigli fra 2003, som blev et box office-flop[11][12].

Han datede derefter sin Daredevil medskuespiller, Jennifer Garner og de to blev forlovet 9 måneder efter de mødte hinanden[9]. I maj 2005 blev det annonceret af Garner var gravid, og parret blev gift den 29. juni 2005 på den caribiske øer, Turks- og Caicosøerne[13]. Garner fødte deres datter, Violet Anne Affleck, den 1. december 2005 i Los Angeles, Californien[14]. De har sidenhen fået datteren Seraphina Rose Elizabeth Affleck (født 2009) og sønnen Samuel Garner Affleck (født 2012).

Affleck har et feriehus i Savannah, Georgia. Familien var i Cambridge om sommeren, imens Affleck instruerede sin film Gone Baby Gone.[15].

Affleck er en rutineret pokerspiller, og har deltaget i flere lokale dueller. Han har kæmpet imod flere berømte pokerspillere såsom Amir Vahedi and Annie Duke, og han vandt California State Poker Championship den 20. juni 2004, og bragte dermed førstepræmien på $356.400, som kvalificerede ham til 2004 World Poker Tour finale-turnering[16].

Affleck fik sin første tatovering, da han var 16 år gammel. Han har omkring 6 tatoveringer, inklusiv en tatovering af en delfin, som blev lavet, så den kunne dække hans high school kærestes navn. Tatoveringer er blevet lavet af adskillige kunstnere, inklusiv Paul Timman[17].

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

År Film Rolle Bemærkninger
1984 The Voyage of the Mimi C.T. Granville
1992 School Ties Chesty Smith
1993 Dazed and Confused Fred O'Bannion
1995 Mallrats Shannon Hamilton
1996 Glory Daze Jack
1997 Good Will Hunting Chuckie Sullivan også Writer
Chasing Amy Holden McNeil
Going All the Way Tom "Gunner" Casselman
1998 Shakespeare in Love Ned Alleyn
Armageddon A.J. Frost
Phantoms Sheriff Bryce Hammond
1999 Dogma Bartleby
Forces of Nature Ben Holmes
200 Cigarettes Bartender
2000 Bounce Buddy Amaral
Reindeer Games Rudy Duncan
Boiler Room Jim Young
2001 Jay and Silent Bob Strike Back Holden McNeil/Ham selv
Pearl Harbor Flyvevåbenspilot Rafe McCawley
2002 The Sum of All Fears Jack Ryan
Changing Lanes Gavin Banek
2003 Paycheck Michael Jennings
Gigli Larry Gigli
Daredevil Matt Murdock/Daredevil
2004 Surviving Christmas Drew Latham
Jersey Girl Ollie Trinke
2005 Elektra Matt Murdock/Daredevil (Scene Cut)
2006 Clerks II Gawking Guy
Hollywoodland George Reeves
Man About Town Jack Giamoro
2007 Gone Baby Gone Director
Smokin' Aces Jack Dupree
2009 Han er bare ikke vild med dig Neil
State of Play Stephen Collins post-production
2012 Operation Argo Tony Mendez Instruktør og hovedrolle
2013 To the Wonder Neil
2013 Runner Runner Ivan Block
2014 Gone Girl Nick Dunne
2016 Batman v Superman: Dawn of Justice Bruce Wayne / Batman
2016 Suicide Squad Bruce Wayne / Batman Uncredited
2016 The Accountant Christian Wolff
2016 Lev om Natten Joe Coughlin Instruktør og hovedrolle
2017 Justice League Bruce Wayne / Batman
2019 Triple Frontier Tom "Redfly" Davis

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ 'Argo' vandt den store pris i Hollywood | Politiken.dk Hentet den 25. februar 2013
 2. ^ He is listed as "Benjamin G. Affleckbold"; born on 15 August, 1972 in Alameda County according to the State of California. California Birth Index, 1905-1995. Center for Health Statistics, California Department of Health Services, Sacramento, California. At Ancestry.com
 3. ^ Ben Affleck Biography (1972-)
 4. ^ Casey Affleck Biography (1975-)
 5. ^ Film Interview – Ben Affleck / ‘Hollywoodland’. Event Guide. Hentet 2007-09-22. 
 6. ^ Dave McNary (October 3, 2006). H'wood fest lauds Affleck. Variety. Hentet 2007-09-23. 
 7. ^ Ben Affleck Makes Directorial Debut with 'Gone Baby Gone'.. VOA News. 22 October 2007. Arkiveret fra originalen 2012-05-26. Hentet 2007-09-25. 
 8. ^ "Ben Affleck Biography". People. Hentet 2008-06-05. 
 9. ^ a b c "Ben Affleck Biography - Page 2". People. Hentet 2008-06-05. 
 10. ^ Affleck's sex accuser speaks. contactmusic.com. 2003-10-08. Hentet 2007-09-22. 
 11. ^ "Affleck: "It Didn't Work."". Studio Briefing (IMDB.com). 2003-08-05. Hentet 2008-06-09. 
 12. ^ ""I Survived Gigli" Boston Bash Planned". Wenn.com (IMDB.com). 2003-08-13. Hentet 2008-06-09. 
 13. ^ "Ben Affleck & Jennifer Garner Wed". People. 2005-06-30. Hentet 2008-06-05. 
 14. ^ "Jen & Ben's Baby Girl Arrives". People. 2005-12-01. Hentet 2008-06-05. 
 15. ^ Stephen M. Silverman (May 30, 2006). Ben Affleck Rushed to E.R. for Migraine. People magazine. Hentet 2007-09-22. 
 16. ^ Macura, Rene (2004-06-22). "Ben Affleck wins $356, 400 at poker". AP (USA Today). Hentet 2008-06-10. 
 17. ^ "Tattoo Artists whove inked celebrities". Kidz World. 2004-01-01. Hentet 2008-06-13. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]