Dogma

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dogma
Overblik
Genre Komedie
Instrueret af Kevin Smith
Manuskript af Kevin Smith
Medvirkende Ben Affleck
George Carlin
Matt Damon
Linda Fiorentino
Salma Hayek
Jason Lee
Jason Mewes
Alan Rickman
Chris Rock
Fotografering Robert D. Yeoman
Klip Scott Mosier
Kevin Smith
Filmmusik Dogma – Music from the Motion Picture Rediger på Wikidata
Musik af Howard Shore
Produceret af Scott Mosier
Distributør Miramax Films
Lions Gate Entertainment
Udgivelsesdato 12. november 1999 (US)
5. maj 2000 (DK)
Censur 15 år Tilladt for børn over 15 år[1]
Længde 130 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $10 millioner USD
Indtjening $30.652.890[2]
Efterfulgte Chasing Amy
Fortsættes i Jay and Silent Bob Strike Back
DVD Ja; 29. november 2000
Links
på IMDb
på scope.dk
på CinemaZone
i DFI's filmdatabase
i SFDb Rediger på Wikidata
Dogmas hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Dogma er en komedie skrevet og instrueret af Kevin Smith; han medvirker også selv i filmen sammen med rollebesætningen, der består a Ben Affleck, Matt Damon, Linda Fiorentino, Alan Rickman, Bud Cort, Salma Hayek, Chris Rock, Jason Lee, Jason Mewes, George Carlin, Janeane Garofalo og Alanis Morissette. Brian O'Halloran og Jeff Anderson, hovedrollerne i Smiths debutfilm Clerks, har gæsteoptrædener, lige såvel som Smiths sædvanlige skuespillere Scott Mosier, Dwight Ewell, Walt Flanagan, og Bryan Johnson.

Filmen skabte stor kontrovers med det som efter sigende var en antikristent og specielt antikatolsk budskab. Protesterne, og dødstrusler til både Kevin Smith og Harvey og Bob Weinstein, førte til at premieren på filmen blev udsat næsten et år.

Filmen er den fjerde i hans film fra New Jersey (det skulle oprindelig bare være en trilogi), og indeholder referencer til de andre film, og specielt Jay and Silent Bob. Temaet i filmen er at moderne mennesker har mistet troen på Gud, og faren for at troen skal blive blandet med regler om hvordan man skal tro.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

To faldne engle, Bartleby (Ben Affleck) og Loki (Matt Damon), som er dømt til at leve i Wisconsin i al tid, bliver sendt et avisudklip af dæmonen Azrael om at en katolsk kirke i New Jersey som har lovet syndsforladelse til alle som opsøger kirken i et forsøg på at øge populariteten til katolicismen. Hvis de opsøger kirken, vil de blive tilgivet og kan dermed komme ind i himmelen. Dette gør at Gud ikke længere bestemmer, og dermed vil verden gå under.

Guds Stemme, englen Metatron (Alan Rickman), viser sig for abortklinikarbejderen Bethany (Linda Fiorentino) og fortæller at hun er Maria og Josefs sidste efterkommer, og dermed Jesus' sidste slægtning, og at hun på grund af dette er blevet valgt til at stoppe Bartleby og Loki. Hun får hjælp af Rufus (Chris Rock), den trettende apostel som er blevet skrevet ud af Bibelen fordi han er sort; Serendipity (Salma Hayek), en muse som er blevet menneske, der arbejder som stripper med skrivespærre; og de to profeter Jay og Silent Bob.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

Filmen blev nomineret til en Independent Spirit Award for Bedste manuskript samt en Science Fiction og Fantasy Writers of America ære for bedste manuskript. Filmen åbnede på 3. plads i sin åbningsweekend med ca $ 8669945, bag The Bone Collector (den tidligere uges hit) og den nyligt udgivne Pokémon: The First Movie. Filmen blev vist uden for konkurrence på Cannes Film Festivalen i 1999.

Trivia[redigér | rediger kildetekst]

  • Både Holly Hunter og Emma Thompson blev tilbudt rollen som Gud før Morisette. Morisette skulle egentlig have rollen som Bethany, men havde en turné samtidig som indspilningen. * Jason Lee skulle egentlig have haft rollen som Loki, men andet arbejde gjorde at han måtte tage sig en mindre rolle.
  • Hætterne på englenes gense repræsenterer deres glorier.
  • Alan Rickman blev tilbudt rollen som Metatron efter at have udtalt at han kunne lide Chasing Amy.
  • Kevin Smith ville oprindelig have Robert Rodriguez til at instruere filmen, men han bad Smith gøre det selv siden filmen var så personlig.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film