Chengdu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg
Chengdu
Chengdus byvåben
Sun and Immortal Bird Emblem in Jinsha.svg
Chengdu montage.png
Overblik
Land: Kina Kina
Grundlagt: 311 f.v.t.Rediger på Wikidata
Postnr.: 610000Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 11.050.000 (2016)[1]Rediger på Wikidata
 - Areal: 12.390 km²
 - Befolkningstæthed: 892 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC+08:00Rediger på Wikidata
Højde m.o.h.: 500 mRediger på Wikidata
Hjemmeside: www.chengdu.gov.cn
Oversigtskort

Chengdu (pinyin Chéngdū) er en kinesisk storby som er hovedstad i provinsen Sichuan i det vestlige Kina. Befolkningen indenfor bygrænsen anslås (2004) til 4.065.000, men hele storbyområdet har 9,9 millioner indbyggere.

Chengdu blev grundlagt i 316 f.Kr., i nærheden af Dujiangyan-kunstvandingssystemet. Dette kunstvandingsanlæg blev anlagt mellem 306 og 251 f.Kr. og er stadig i drift.

Chengdu har været et af Vest- og Sydvestkinas kulturelle centre i 2000 år. Under De fem dynastier (907-960) e.Kr. var byen Kinas hovedstad.

I dag er Chengdu det vigtigste trafikknudepunkt i Vestkina. Selv om byen er stærkt industrialiseret med maskinindustri, kemisk industri, næringsmiddelindustri og flykonstruktion, er den også en "grøn by". Byen er også kendt for sine mange tehuse, og den rummer et anlæg til pandaavl.

Da kommunistiske tropper erobrede Chengdu i december 1949 var der over 100 daoistiske templer i byen. De blev alle lukket. Først i 1988 blev det atter tilladt at åbne et daoistisk tempel og kloster.

Ca. 40 km udenfor byen ligger det skelsættende udgravningssted Sanxingdui, som vidner om en højt udviklet bronzekultur, der blomstrede omtrent samtidig med Shang-dynastiet, men som ikke er nævnt i nogle gamle historiske kilder.

Vest for Chengdu ligger Wolong Panda Reserve Chengdu, der er et sted, hvor man tager sig af pandaer og opdrætter dem. Da mange af de oprindelige bambusskove er fældet, har pandaerne ikke noget at vende tilbage til.

Chengdu-området blev ramt af et meget kraftigt jordskælv mandag den 12. maj 2008. Storbyen blev voldsomt rystet af skælvet, og et halvt hundrede mennesker omkom i selve byen. I området omkring jordskælvets epicenter, 90 km vestnordvest for Chengdu, var ødelæggelserne imidlertid væsentligt mere omfattende, og her omkom titusinder.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Kinesisk geografiStub
Denne artikel om kinesisk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi
  1. ^ Oplysningen er fra Wikidata, som angiver denne kilde: www.demographia.com.