Chengdu

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chengdu
雪山下的成都市天际线 Chengdu skyline with snow capped mountains (cropped).jpg
Overblik
Land Kina Kina
Grundlagt 311 f.v.t. Rediger på Wikidata
Postnr. 610000 Rediger på Wikidata
Telefonkode 028 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) 川A, 川G Rediger på Wikidata
UN/LOCODE CNCTU Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 20.937.757 (2020)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 14.335 km²
 - Befolkningstæthed 1.461 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+8 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 500 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.chengdu.gov.cn
Oversigtskort

Chengdu (pinyin Chéngdū) er en kinesisk storby som er hovedstad i provinsen Sichuan i det vestlige Kina. Befolkningen indenfor bygrænsen anslås (2004) til 4.065.000, men hele storbyområdet har 9,9 millioner indbyggere.

Chengdu blev grundlagt i 316 f.Kr., i nærheden af Dujiangyan-kunstvandingssystemet. Dette kunstvandingsanlæg blev anlagt mellem 306 og 251 f.Kr. og er stadig i drift.

Chengdu har været et af Vest- og Sydvestkinas kulturelle centre i 2000 år. Under De fem dynastier (907-960) e.Kr. var byen Kinas hovedstad.

I dag er Chengdu det vigtigste trafikknudepunkt i Vestkina. Selv om byen er stærkt industrialiseret med maskinindustri, kemisk industri, næringsmiddelindustri og flykonstruktion, er den også en "grøn by". Byen er også kendt for sine mange tehuse, og den rummer et anlæg til pandaavl.

Da kommunistiske tropper erobrede Chengdu i december 1949 var der over 100 daoistiske templer i byen. De blev alle lukket. Først i 1988 blev det atter tilladt at åbne et daoistisk tempel og kloster.

Ca. 40 km udenfor byen ligger det skelsættende udgravningssted Sanxingdui, som vidner om en højt udviklet bronzekultur, der blomstrede omtrent samtidig med Shang-dynastiet, men som ikke er nævnt i nogle gamle historiske kilder.

Vest for Chengdu ligger Wolong Panda Reserve Chengdu, der er et sted, hvor man tager sig af pandaer og opdrætter dem. Da mange af de oprindelige bambusskove er fældet, har pandaerne ikke noget at vende tilbage til.

Chengdu-området blev ramt af et meget kraftigt jordskælv mandag den 12. maj 2008. Storbyen blev voldsomt rystet af skælvet, og et halvt hundrede mennesker omkom i selve byen. I området omkring jordskælvets epicenter, 90 km vestnordvest for Chengdu, var ødelæggelserne imidlertid væsentligt mere omfattende, og her omkom titusinder. Byen er venskabsby med Horsens i Danmark

Myndigheder[redigér | rediger kildetekst]

Den lokale leder i Kinas kommunistiske parti er Fan Ruiping. Borgmester er Luo Qiang, pr. 2021.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kinesisk geografiSpire
Denne artikel om kinesisk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi
  1. ^ Seventh National Population Census of the People's Republic of China (fra Wikidata).