Chicagos underverden

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chicagos underverden
Overblik
Originaltitel Little Caesar
Genre Krimi
Instrueret af Mervyn LeRoy
Manuskript af Francis Edward Faragoh
Robert Lord
Darryl F. Zanuck
Baseret på Little Caesar roman af W. R. Burnett
Medvirkende Edward G. Robinson
Douglas Fairbanks Jr.
Glenda Farrell
Fotografering Tony Gaudio
Klip Ray Curtiss
Scenografi Anton Grot Rediger på Wikidata
Musik af Ernö Rapée
Produceret af Hal B. Wallis
Darryl F. Zanuck
Filmstudie First National Pictures
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato USA 9. januar 1931
Danmark 14. december 1931
Længde 79 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $281,000[1]
Indtjening $752,000[1]
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Chicagos underverden (originaltitel: Little Caesar) er en amerikansk gangsterfilm fra 1931, instrueret af Mervyn LeRoy og produceret af Warner Bros. I hovedrollene spiller Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks jr. og Glenda Farrell. Filmen handler om en hensynsløs gangster som arbejder sig op til toppen i den kriminelle underverdenen. Manuskriptet er skrevet af Robert N. Lee, Francis Edward Faragoh, Robert Lord og Darryl F. Zanuck, baseret på romanen Little Caesar (1929), skrevet af W.R. Burnett.

Filmen bliver anset for at være den som startede trenden med gangsterfilm i begyndelsen af 1930'erne. Den blev også hovedrolleindehaver Robinsons store gennembrud, og han endte med at spille i flere film indenfor denne genre.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Edward G. Robinson og Douglas Fairbanks jr. i Lille Cæsar.

Caesar Enrico "Rico" Bandello (Edward G. Robinson) og hans bedste ven Joe Massara (Douglas Fairbanks jr.) flytter til storbyen for at følge sine drømme. Rico er ked af at være betydningsløs og mener at et liv i mafiaen vil kunne give ham magt og indflydelse. Joe drømmer om en karriere som danser. Rico sørger for at både ham selv og Joe kommer med i Sam Vettoris (Stanley Fields) bande. Joe skaffer sig også et job som danser på en natklub, og indleder hurtigt et forhold til dansepartneren, Olga Stassoff (Glenda Farrell). Rico gør sig hurtigt bemærket i det kriminelle miljø med sin hidsige og ambitiøse holdning.

Joe protesterer kraftig og forsøger at trække sig ud af banden, da den planlægger at rane natklubben hvor han arbejder, men dette tillader Rico ikke. Under ranet bliver Joe vidne til at Rico skyder og dræber kriminalsekræter Alvin McClure. Bandens flugtchaufør, Tony Passa (William Collier jr.), tåler ikke presset og bestemmer sig for at betro sig til en præst. Da Rico finder ud af dette haster han til kirken og skyder ham på vej ind. Rico overtager også ledelsen af banden.

Rico bliver bekymret over, at Joe ved for meget om ham. Han advarer Joe om, at han må glemme Olga og slutte sig til ham i et liv med kriminalitet. Rico truer med at dræbe både Joe og Olga, medmindre han bliver i banden, men Joe nægter at give efter. Olga ringer til politisergeant Flaherty og fortæller ham, at Joe er klar til at tale, lige inden Rico og hans håndlanger Otero (George E. Stone) kommer og ringer på døren. Rico finder, til sin overraskelse, ud af at han ikke er i stand til at tage sin vens liv. Da Otero forsøger at udføre jobbet selv, kæmper Rico pistolen væk fra ham, dog ikke før Joe bliver såret. Med oplysninger fra Olga fortsætter Flaherty med at knuse Rico's organisation.

Rico slipper selv væk, men han ender fattig på et lokalt herberg. Flaherty udtaler til pressen, at Rico har vist sig at være en kujon. Da Rico finder ud af det, ringer han selv til Flaherty. Politiet sporer opkaldet og finder Rico vandrende på gaden. Rico nægter at overgive sig og bliver skudt og dræbt af Flaherty.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Warner Bros financial information in The William Shaefer Ledger. See Appendix 1, Historical Journal of Film, Radio and Television, (1995) 15:sup1, 1-31 p 11 DOI: 10.1080/01439689508604551

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film