Christian August af Holsten-Gottorp-Eutin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Christian August af Holsten-Gottorp-Eutin (11. januar 1673 – 24 april 1726) var stamfader til flere yngre linjer af Huset Slesvig-Holsten-Gottorp. Han var fyrstbiskop af Lübeck og prins af Eutin. I perioder var han indsat som medregent i de gottorpske dele af Slesvig og Holsten. Han var far til kong Adolf Frederik af Sverige–Finland og morfar til kejserinde Katharina den Store af Rusland.

Slægt[redigér | redigér wikikode]

Christian August var en yngre søn af prinsesse Frederikke Amalie af Danmark og hertug Christian Albrecht af Slesvig-Holsten-Gottorp. Han var dattersøn af Sophie Amalie af Braunschweig-Lüneburg og kong Frederik 3. af Danmark–Norge.

Christian August var søstersøn til kong Christian 5. af Danmark–Norge og prins Jørgen af Danmark (gift med regerende dronning Anne af England og Skotland). Han var fætter til kong Frederik 4. af Danmark–Norge og prins Carl af Danmark.

Christian August var bror til hertug Frederik 4. af Slesvig-Holsten-Gottorp samt svoger og fætter til Hedvig Sofia af Sverige. Han var farbror til hertug Carl Frederik af Slesvig-Holsten-Gottorp, der blev far til kejser Peter 3. af Rusland.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Christian August var gift med Albertine Friederike af Baden-Durlach. De fik elve børn, deriblandt:

Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket muligvis er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres i artiklen.
Question book-4.svg