Christian Møller (Luthersk Mission)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christian Møller
Født Hans Christian Møller Rediger på Wikidata
23. oktober 1834 Rediger på Wikidata
Nexø, Danmark Rediger på Wikidata
Død 16. december 1907 (73 år) Rediger på Wikidata
Rønne, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Rønne Kirkegård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Prædikant, redaktør Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Hans Christian Møller (23. oktober 1834 i Nexø16. december 1907 i Rønne) stiftede i 1868 Bornholms Forening til Evangeliets Fremme, som imidlertid 1869 tog navneforandring til Luthersk Missionsforening.

Chr. Møller blev uddannet smed ved et stenbrud i Nexø og omkring 1860-61 kom han og hans kone Elisabeth i berøring med den bornholmske vækkelsespræst Peter Christian Trandberg.

I 1863 meldte Møller og omkring 1500 andre bornholmere sig ud af folkekirken opildnet af P.C. Trandberg og stiftede en evangelisk-luthersk frimenighed. Møller blev af Trandberg optaget på en prædikantskole og fungerede fra 1864 og frem til 1867 som en slags præst i frimenigheden.

I 1866 rejste han til Stockholm for at føre samtaler med Carl Olof Rosenius og resultatet af disse drøftelser blev, at en missionsforening inden for folkekirkens rammer blev stiftet i 1868.

Møller grundlagde bladet Budskab fra Naadens Rige i 1865 og var bladets redaktør frem til sin død i december 1907. Han er begravet på Rønne Kirkegård.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Christian Møller (Luthersk Mission) kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.