Christian Samuel Weiss

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Samuel Weiss
Personlig information
Fødselsdato 26. februar 1780Rediger på Wikidata
Fødested TysklandLeipzig, Tyskland
Dødsdato 1. oktober 1856
Dødssted Eger, Bøhmen
Nationalitet Tyskland Tysker
Bopæl Tyskland Tyskland
Uddannelse og virke
Nomineringer og priser
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Samuel Weiss (26. februar 17801. oktober 1856) var en tysk mineralog født og opvokset i Leipzig. Som 16-årig begyndte Weiss på medicinstudet ved universitetet i Leipzig, men mistede hurtigt interessen til fordel for kemi, fysik og matematik. Efter modtagelsen af sin universitetsgrad i fysik arbejdede han som underviser i Leipzig fra 1803 til 1808, hvorefter han blev udnævnt til professor i fysik.

I 1810 blev Weiss, som så mange andre på den tid, givet et favorabelt tilbud fra Universitetet i Berlin, som tilbød både en titel som professor i mineralogi, inspektør af den kongelige mineralsamling og en fremtrædende stilling i ledelsen af mineindustrien. Skiftet gav ham også mulighed for at arbejde sammen med sin gamle vejleder og livslange ven Abraham Gottlob Werner. Weiss døde under en ferie i den bøhmiske by Eger (i dag Cheb), hvor hans grav kan findes i dag.

Weiss er anerkendt for sine fremskridt inden for moderne krystallografi, og dettes indflydelse på matematikken. Han skabte et klassifikationssystem til krystaller, baseret på deres synlige udvendige symmetri. Weiss opdelte krystaller i forskellige krystalsystemer, som f.eks. orthorhombic, isometric, tetragonal et al.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]