Christian Ulrik Adolph Plesner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christian Ulrik Adolph Plesner

Christian Ulrik Adolph Plesner by Georg Emil Hansen.jpg

Personlig information
Født 25. februar 1826 Rediger på Wikidata
Langeland, Danmark Rediger på Wikidata
Død 1. juli 1882 (56 år) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Historiker Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Ulrik Adolph Plesner (25. februar 1826 i Humble Præstegård1. juli 1882 i København) var en dansk arkivar.

C.U.A. Plesner blev født i Humble] på Langeland som søn af pastor (senere provst) Ulrik Adolph Plesner og Anna Christine født Brandt. Dimitteret til Københavns Universitet 1843 studerede han jura og historie; han deltog i krigen 1848 som frivillig i kampene ved Bov, Mysunde og i Sundeved. Næste år ansattes Plesner som stipendiar i Gehejmearkivet, men udskreves 1850 til krigstjeneste og blev reserveløjtnant i artilleriet 1851; efter at være blevet udnævnt til kancellist i Arkivet afskedigedes han af krigstjenesten 1854. 1861 blev han inspektør ved læsesalen, 1863 1. arkivsekretær og registrator, en stilling han forblev i til sin død.

Plesner besad en sikker hukommelse, betydelige historiske kundskaber, ikke lidt skarpsindighed og stor kyndighed i skriftlæsning; han var gehejmearkivar Caspar Frederik Wegener dygtige hjælper ved besvarelsen af forespørgsler til arkivet og ved udgivelsen af aktstykker i dets Aarsberetninger, ligesom de arkivbesøgende hos ham fandt redebon bistand.

Plesner blev 1862 optaget i Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets Historie og var dets sekretær fra 1863 til sin død.

Han udgav flere bind af De ældste danske Arkivregistraturer og ydede bistand ved udgivelsen af forskellige værker. Plesner deltog ivrig i livet i Studenterforeningen, hvor han tilbragte sin fritid og vandt mange venner. Han var ugift.

Han er begravet på Assistens Kirkegård.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]


Denne artikel bygger hovedsagelig på biografi(er) af Johannes Steenstrup i 1. udgave af Dansk Biografisk Leksikon, 13. bind, side 143,udgivet af C.F. Bricka, Gyldendal (1887–1905).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.

Når en omskrivning af teksten til mere nutidig sprog, og wikificeringen er foretaget, skal der anføres en reference med henvisning til forfatteren og den relevante udgave af DBL, jf. stilmanualen, dette angives som f.x:
{{Kilde |forfatter=Navn |titel=Efternavn, Fornavn |url=http://runeberg.org/dbl/... |work=[[Dansk Biografisk Leksikon]] |udgave=1 |bind=I til XIX |side=xxx |besøgsdato=dags dato}}
og herefter indsættelse af [[Kategori:Artikler fra 1. udgave af Dansk biografisk leksikon]] i stedet for DBL-skabelonen.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]