Christopher Lee

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christopher Lee
Christopher Lee, Women's World Awards 2009 a.jpg
Christopher Lee, 2009
Fulde navn Christopher Frank Carandini Lee
Født 27. maj 1922 (92 år)
Belgravia, London, England
Nationalitet Storbritannien Britisk
Aktive år 1946-nu
Ægtefælle(r) Birgit Krøncke (1961-nu)
Børn En datter
Beskæftigelse Skuespiller, forfatter, sanger
Hjemmeside http://www.christopherleeweb.com/
Kendte roller Saruman i Ringenes Herre-filmene
BAFTApriser
Academy Fellowship (2011)
Christopher Lee i Westminster under optagelserne til filmen The Heavy

Christopher Lee, født Christopher Frank Carandini Lee den 27. maj 1922 i London, er en britisk skuespiller med en lang teater- og filmkarriere bag sig.

Christopher Lee blev uddannet på de engelske skoler Eton og Wellington College, hvorefter han blev soldat, først som frivillig på finsk side i Vinterkrigen mod Sovjetunionen, siden i det britiske luftvåben under 2. verdenskrig.

Efter krigen påbegyndte han sin skuespillerkarriere. Hans filmdebut var i Corridor of Mirrors fra 1948, og siden spillede han mange gyser- og skurkeroller, blandt andet flere film som Dracula og en enkelt som Frankensteins monster (ofte for selskabet Hammer Films, og ofte over for Peter Cushing). Han er også kendt for sin skurkerolle i James Bond-filmen Manden med den gyldne pistol, og han har spillet Sherlock Holmes i flere film. Da mange af hans roller gennem tiden har ligget inden for de fantastiske genrer, er det ikke tilfældigt, at han på sine gamle dage har medvirket i blandt andre Ringenes Herre-filmene og de sidste to Star Wars-film. Sammenlagt har Christopher Lee spillet med i flere end 220 film og tv-produktioner og er blandt sin generations mest produktive filmskuespillere.

Christopher Lee har en dyb, myndig stemme og elsker at synge opera. Hans sangstemme kan bl.a. høres i kultfilmen The Wicker Man (1973). Han taler et hav af sprog, men hans eneste danske film er tegnefilmen Valhalla (1986), hvor han i den tyske version lægger stemme til Thor og Odin.

Christopher Lee nedstammer fra den adelige slægt Carandini og er i familie med Ian Fleming, som skrev bøgerne om James Bond. Han har siden 1961 været gift med den danske eksmodel Birgit Krøncke og har datteren Christina Erika Lee. I 2001 udnævntes han til Commander of the Order of the British Empire af den engelske dronning.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]