Cimbalom

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cimbalom
Cimbalom
Klassifikation
Ambitus
Toneomfang

En Cimbalom eller et hakkebræt[1] er en dulcimer, en slags kordofon, bestående af en stor trapezformet kasse med metalstrenge spændt ud på tværs af toppen. Det er et musikinstrument som normalt findes i gruppen af østeuropæiske nationer og kulturer som Østrig-Ungarn bestod af; det moderne Ungarn, Rumænien, Moldova Ukraine, Polen, Tjekkiet og Slovakiet.

Cimbalomen spilles som oftest ved at slå to pinde mod strengene. Stålstrengenes diskante toner er arrangeret i grupper på 4 og er indstillet i enklang. Basstrengene, der er overspundet med kobber, er arrangeret i grupper af 3 og er også indstillet i enklang. Hornbostel-Sachs's system for klassificering af musikinstrumenter har registreret cimbalomen med nummeret 314.122-4,5.[2] Endvidere er instrumentets navn også betegnelsen for tidligere og mindre udgaver af cimbalomen, samt folkemusiks cimbalomer i forskellige tonegrupperinger, strygerarrangementer og kassetyper.

Kildehenvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "hakkebræt". Den Store Danske. Hentet 11. marts 2011.
  2. ^ Baran, Taras (1999). The Cimbalom World (engelsk). Lviv: Svit. s. 15. ISBN 5-7773-0425-7.


MusikinstrumentSpire
Denne artikel om et musikinstrument er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Musik