Clara Zetkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Fil:Stamps of Germany (DDR) 1987, MiNr 3085.jpg
DDR-frimærke fra 1987 med billede af Clara Zetkin

Clara Eissner, bedre kendt under sin samlevers navn: Clara Zetkin (5. juli 1857 i Königshain-Wiederau – 20. juni 1933 i Archangelskoje nær Moskva) var en indflydelsesrig, tysk, socialistisk politiker og forkæmper for kvinders rettigheder.

Levnedsløb[redigér | redigér wikikode]

Clara Zetkin uddannede sig som lærer på et privat seminarium i Leipzig, og fra 1874 fik hun kontakt til kvinde- og arbejderbevægelsen.

På grund af den såkaldte "socialistlov", der var gældende i Tyskland mellem 1878 og 1890, og som forbød socialdemokratiske aktiviteter uden for landdagene og rigsdagen, måtte Zetkin gå i eksil i 1882, først til Zürich og senere til Paris. Der levede hun sammen med en russisk revolutionær, Ossip Zetkin, som hun fik to sønner med, og hvis navn hun antog. I efteråret 1890 vendte familien tilbage til Tyskland.

I 1899 giftede hun sig som 42-årig med den 24-årige kunstmaler, Friedrich Zundel, som hun dog måtte lade sig skille fra i 1928 efter langvarig fremmedhed mellem dem. På en international socialistkongres i Stuttgart i 1907 kom hun til at kende den russiske kommunist Lenin, og ham fik hun et livslangt venskab med.

Politisk arbejde[redigér | redigér wikikode]

Indtil 1917 var hun aktiv inden for det tyske socialdemokrati (SPD), hvor hun tilhørte den revolutionære, marxistiske fløj. I protest mod borgfredspolitikken under den 1. verdenskrig tilsluttede hun sig det udspaltede venstrefløjsparti, USPD, i 1917. Der tilhørte hun de mest revolutionære, Spartakusgruppen (omdøbt under den russiske revolution til Spartakusforbundet). Denne gruppe blev senere kernen i det tyske kommunisparti (KPD), hvor Zetkin havde stor indflydelse.

I årene mellem 1920 og 1933 var hun partiets repræsentant i Weimarrepublikkens rigsdag, men efter det nazisternes magtovertagelse blev KPD forbudt, og Zetkin flygtede til Sovjetunionen.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • Fra møde med Lenin Tekst af Clara Zetkin om en diskussion mellem hende og Lenin om det tyske kommunistpartis kvindearbejde.