Clara Zetkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Clara Zetkin

Personlig information
Født Clara Eißner Rediger på Wikidata
5. juli 1857 Rediger på Wikidata
Königshain-Wiederau, Sachsen, Tyskland Rediger på Wikidata
Død 20. juni 1933 (75 år) Rediger på Wikidata
Archangelskoje, Moskva, Rusland Rediger på Wikidata
Gravsted Kremlmurens nekropolis Rediger på Wikidata
Politisk parti Kommunistische Partei Deutschlands, Unabhängige Sozialdemokratische Partei Deutschlands, SPD Rediger på Wikidata
Ægtefæller Ossip Zetkin,
Georg Friedrich Zundel (1899-1928) Rediger på Wikidata
Partner Ossip Zetkin (1850-1889) Rediger på Wikidata
Børn Kostja Zetkin,
Maxim Zetkin Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af All-Union Society of Old Bolsheviks[1],
Rote Hilfe Deutschlands Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Redaktør, fredsaktivist, journalist, kvinderetsforkæmper, suffragette, forfatter, lærer, politiker Rediger på Wikidata
Arbejdssted Berlin Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Leninordenen,
Røde fane-ordenen Rediger på Wikidata
Signatur
Andet
 
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Clara Eissner, bedre kendt under sin samlevers navn: Clara Zetkin (født 5. juli 1857 i Königshain-Wiederau, død 20. juni 1933 i Archangelskoje nær Moskva)[2] var en indflydelsesrig tysk, revolutionær kommunist og forkæmper for kvinders rettigheder.

Levnedsløb[redigér | rediger kildetekst]

Clara Zetkin uddannede sig som lærer på et privat seminarium i Leipzig,[2] og fra 1874 fik hun kontakt til kvinde- og arbejderbevægelsen.

På grund af den såkaldte "socialistlov", der var gældende i Tyskland mellem 1878 og 1890, og som forbød socialdemokratiske aktiviteter uden for landdagene og rigsdagen, måtte Zetkin gå i eksil i 1882, først til Zürich og senere til Paris. Der levede hun sammen med en russisk revolutionær, Ossip Zetkin, som hun fik to sønner med, og hvis navn hun antog. Ossip Zetkin døde i 1889,[2] og i efteråret 1890 vendte familien tilbage til Tyskland.

I 1899 giftede hun sig som 42-årig med den 24-årige kunstmaler Friedrich Zundel, som hun dog måtte lade sig skille fra i 1928 efter langvarig fremmedhed mellem dem. På en international socialistkongres i Stuttgart i 1907 kom hun til at kende den russiske kommunist Vladimir Lenin, og ham fik hun et livslangt venskab med.

Politisk arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Indtil 1917 var hun aktiv inden for det tyske socialdemokrati (SPD), hvor hun tilhørte den revolutionære, marxistiske fløj.[2] I protest mod borgfredspolitikken under den 1. verdenskrig tilsluttede hun sig det udspaltede venstrefløjsparti, USPD, i 1917. Der tilhørte hun de mest revolutionære, Spartakusgruppen (i 1916 omdøbt til Spartakusforbundet). Denne gruppe blev senere kernen i det tyske kommunistparti (KPD), hvor Zetkin havde stor indflydelse.[2]

I årene mellem 1920 og 1933 var hun partiets repræsentant i Weimarrepublikkens rigsdag, men efter nazisternes magtovertagelse blev KPD forbudt, og Zetkin flygtede til Sovjetunionen.[2]

Den 5. marts 1933 blev hun for sidste gang valgt til den tyske rigsdag, men da de kommunistiske mandater blev kasserede fik hun ikke en plads i rigsdagen denne gang.

Kvindernes internationale kampdag, der årligt markeres den 8. marts, opstod efter forslag fremsat af Clara Zetkin ved et møde i Folkets Hus på Jagtvej i København i 1910.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ a b c d e f Opslag "Clara Zetkin" i Biographische Angaben aus dem Handbuch der Deutschen Kommunisten

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]