Coaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Coasteren Emsriff på floden Beneden Merwede i Nederland

En coaster (mindre kendt kystfartøj eller kystskib) er et mindre fragtskib som sejler i kystfart (deraf navnet coaster).

Tidligere var det mindre fragtskibe som traditionelt sejlede i Nord– og Østersøfart, men fra 1970'erne og en årrække frem voksede den danske coasterflåde eksplosivt i forbindelse med de gunstige skattevilkår, som var i forbindelse med køb af skibsanparter[kilde mangler]. Ejerne fik betegnelsen ”trussereder”, et udtryk som blev brugt, fordi ejeren af lingerifirmaet Asani var en af de første som købte skibsanparter[1]. Coasterne kom nu i fart på alle have rundt om i verden og begrebet coaster bliver nu brugt om mindre skibe, uanset hvor de sejler.

Coastere under dansk flag er ved at forsvinde. De mindre enheder under 700 tons lastevne er stort set væk. Større coastere er ligeledes ved at forsvinde ud af dansk register.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Dansk Sprognævn: Nye ord i dansk på nettet fra 1955 til i dag Arkiveret 16. februar 2021 hos Wayback Machine, opslag trussereder