Passagerskib

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Atlanterhavsdamperen Bergensfjord fra 1913

Et passagerskib er et skib, der primært er bygget til at transportere passagerer. Derudover kan det også være bygget til at transportere andet, f.eks. post eller andet gods. Behovet for et passagerskib findes overalt hvor et farvand på fordelagtig måde kan indgå i en trafik af personer. Mange skibe færger passagerer over smalle stræder, fjorde og floder rundt omkring i verden. Færger møder konkurrence fra broer, der ofte er ret dyre at bygge, men som alligevel i det lange løb er billigere end færgerne, når trafikken er tilstrækkeligt tæt.

Skibet "Bergensfjord" fra 1913, som ses på billedet til højre, sejlede mellem Europa og Amerika under den store bølge af emigration på den tid. Den transatlantiske passagertrafik er senere udkonkurreret af trafik med fly.

Luksusskibe[redigér | rediger kildetekst]

"Pearl of Scandinavia" i Øresund 2008

DFDS besejler ruten OsloKøbenhavn med en daglig afgang. Crown of Scandinavia blev indsat på ruten i 1994, og er et stort luksuriøst passagerskib med restauranter, kahytter, barer, diskotek, og konferencefaciliteter. Skibene på ruten medtager udover passagerer også gods, der er lastet på biler og lastbiler, der selv kører om bord på vogndækket.

Andre store luksuriøse passagerskibe sejler krydstogter i stedet for fast rute. På et krydstogtskib tilbydes passagererne et stort udvalg af behageligt tidsfordriv, wellness og socialt samværd med de øvrige passagerer.

Færger[redigér | rediger kildetekst]

På den korte overfart mellem Hundested og Rørvig sejler færger, der medtager passagerer og biler, bl.a. færgen "Nakkehage". En passagerfærge er oftest mindre end en bilfærge og kan derfor kun udelukkende fragte mennesker og mindre gods

Canadisk færge

Kystfart[redigér | rediger kildetekst]

Arctic Umiaq Line besejler vestgrønland med passagerskibet Sarfaq Ittuk, der er bygget i 1992. I mangel af jernbaner og landeveje benytter passagerer udelukkende skibe og fly til transport mellem byerne i Grønland. Bygdeskibet Johanna kristina medtager primært gods og selvom det derfor ikke kan betegnes som et passagerskib, medtager det dog op til 12 passagerer.

Postbåd[redigér | rediger kildetekst]

Postbåden Peter sejler en tur dagligt med passagerer og post fra Gudhjem til Christiansø ved Bornholm.

Historiske passagerskibe[redigér | rediger kildetekst]

I tabellen er anført nogle data for nogle berømte passagerskibe.

Skib Bygget år Længde (m) Passagerer Fart (kn)
Titanic 1911 269 2687 21
Queen Elizabeth 1940 314 2283 28
Queen Mary 1934 311 2139 28
Hjejlen 1861 26 165 8

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]