Conwy Valley

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Conwy Valley er en dal i i Nord-Wales i grevskaberne Clwyd og Gwynedd. Dalen er opkaldt efter floden Conwy der flyder nordpå ud i Conwy bugten nord for Wales. Udløbet er ved byen Conwy. Gennem dalen går jernbanelinjen Conwy Valley Line. I dalen ligger en række små og mellemstore landsbyer, hvor man primært levede at minedrift og landbrug, men i dag er minedriften stort set ophørt. I stedet er turisme et vigtigt erhverv, bl.a. qua den nærliggende nationalpark Snowdonia. Dalen rummer også den berømte Bodnant Garden.

Den nordligste del af dalen er præget af nærheden ved havet, floden er ret lavvandet og tidevandet giver stor forskel i vandstand. Midtvejs er dalen omgivet af landbrugsland, mens dalen syd for Betws-y-Coed er markant mere præget af bjergene.

Oprindeligt var formålet med jernbanen at transportere gods for de mange miner i dalen. Senere blev passagertransport vigtigt og banen transporterede også gods for det nu nedlagte kernekraftværk Trawsfynydd. I dag er passagergrundlaget for banen strengt taget for lille, men den opretholdes på regional støtte, bl.a. af hensyn til turisterne. Ud over de nedenfor nævnte landsbyer og der også en række mindre stop på banen, bl.a. ved Bodnant Garden, Trefriw og landsbyen Dolwyddelan.

Byer og landsbyer[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

Conwy Valley Line Arkiveret 25. marts 2008 hos Wayback Machine

Wales geografiSpire
Denne artikel om Wales' geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 53°14′06″N 3°48′26″V / 53.23512°N 3.80711°V / 53.23512; -3.80711