County Limerick

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
County Limericks placering

County Limerick (Irsk: Contae Luimnigh) er et county i Republikken Irland, hvor det ligger i provinsen Munster. County Limerick omfatter et areal på 2.686 km² med en samlet befolkning på 183.863 (2006). Det administrative county-center ligger i byen Limerick.

Floden Shannon løber gennem byen Limerick og ud i Atlanterhavet. Limerick by administreres separat som countydistriktet Limerick.

Omkring byen Limerick strækker der sig et vidtløbende fladland på en sandstensryg, nogen steder også af vulkanske sten som trachyt og basalt. I vest er der plateauer af kalk og aandsten med tørvemoser og hede, mens de østlige og sydøstlige dele er præget af højlandene Slievefelim, Galty Montains og Ballyhoura Hills.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det antages at de første stenaldermennesker ca. 4000 år før vor tid bosatte sig i omegnen af søen Lough Gur. Der er ved Duntryleague fundet og dateret rester fra megalitkulturen fra ca. 3500 før vor tid. I keltertiden omkring 400 før vor tid blev landet opdelt i små ubetydelige kongeriger (også kaldt tuath).

I det 5. århundrede bredte kristendommem sig i området omkring Limerick og der blev grundlagt klostre som Ardpatrick, Mungret og Kileedy.

I 812 grundlagde vikingerne på en ø i flode Shannon, som i dag hedder Kings Island, byen Limerick, hvorfra de omkring år 1000 fordrev den irske konge Brian Boru.

Da kongen af Munster Donal Mór O'Brien døde i 1194, overtog Anglonormannerne kontrollen over Limerick, og i 1210 blev County Limerick officielt grundlagt. Efterhånden blev de normanniske invasionsstyrker integreret.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 52°30′N 8°45′V / 52.5°N 8.75°V / 52.5; -8.75