Cyrus Levinthal

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Cyrus Levinthal
Født 2. maj 1922
Død 4. november 1990 (68 år)
Nationalitet USA
Forskningsområde Molekylærbiologi
Arbejdsplads(er) University of Michigan
MIT
Columbia University
Kendt for Levinthal-paradokset

Cyrus Levinthal (2. maj 19224. november 1990) var en amerikansk molekylærbiolog.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Levinthal blev uddannet med en ph.D. i fysik fra University of California, Berkeley og underviste i fysik ved University of Michigan i syv år før han flyttede til Massachusetts Institute of Technology (MIT) i 1957. I 1968 blev han kom han til Columbia University og i 1969 blev han professor for det nyoprettede Department of Biological Sciences, hvor han forblev indtil sin død af lungekræft i 1990.

Forskning[redigér | redigér wikikode]

Da Levinthal var på MIT lavede han betydelige opdagelser inden for den molekylære genetik relateret til mekanismen for DNA-replikation, relationen mellem gener og proteiner samt mRNAs natur.

Ved Columbia University anvendte Levinthal computerer til at fremstille tredimensionelle billeder af biologiske strukturer så som proteiner. Han betragtes som faren til grafisk visning af proteinstrukturer på computer.[1]

Levinthal-paradokset er dog, hvad umiddelbart forbindes med Levinthal, og det viser hvordan tilfældig opfoldning af proteiner ikke kan forekomme. Paradokset er et tænkt eksempel på proteinfoldning, der viser, at et protein aldrig (ikke inden for dets livstid) vil folde op i den rette konformation ved en tilfældig afprøvelsesmetode. Paradokset anvender simple beregninger, hvor blandt andet tider for molekylære bevægelser inddrages. Det kritiseres dog for at være unødvendigt, idet de færreste har troet, at proteiner foldede rent tilfældigt.


Reference[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Naturvidenskab Stub
Denne naturvidenskabelige biografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi