Dęblin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dęblin
Dęblin Rediger på Wikidata
Dęblins byvåben Dęblins byflag
Overblik
Land Polen Polen
Voivodskab Województwo lubelskie, Lublin
Postnr. 08-530 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) LRY Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 14.791 (2021)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal 38,5 km²
 - Befolknings­tæthed 384 pr. km²
Andet
Tidszone UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 115 m Rediger på Wikidata
Hjemmeside www.deblin.pl
Oversigtskort

Dęblin (udtale: [ˈdɛmblʲin]) er en by og en kommune (Gmina) i det sydøstlige Polen i det tidligere Lillepolen. Den ligger i voivodskabet Lublin (Województwo lubelskie) og har 14.791(2021)[1] indbyggere og et areal på 38,33 km². Den er administrationsby i powiatet (amt) Ryki.

Siden 1927 har det været hjemsted for det Polske Luftfartsakademi (polsk: Lotnicza Akademia Wojskowa), og som sådan er Dęblin et af de vigtigste steder forbundet med luftfart i Polen. Byen er også et centralt jernbaneknudepunkt, beliggende langs hovedlinjen BerlinWarszawa med to yderligere forbindelser, der stammer fra Dęblin – en vestpå til Radom, og en anden nordøst til Łuków.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Udsigt af paladset og parken, fra det 18. århundrede

Dęblin blev første gang nævnt som en landsby i historiske dokumenter fra 1397. På det tidspunkt blev den styret af Kastellanere fra Sieciechów. Det var en privat landsby for polsk adel, inklusive Mniszech-familien, administrativt beliggende i Stężyca-amtet i Sandomierz-voivodskabet i provinsen Lillepolen af Kongeriget Polens krone.[2]

Det blev annekteret af Østrig i Polens tredje deling i 1795. Efter den østrig-polske krig i 1809 blev det genvundet af polakker og inkluderet i den kortvarige Hertugdømmet Warszawa. Efter hertugdømmets opløsning i 1815 blev det en del af russisk-kontrollerede Kongrespolen. Bosættelsen var stadig ejet af polsk adel indtil 1836, hvor den blev overtaget af den russiske regering efter den mislykkede polske novemberopstand. I 1840 blev landsbyen overdraget til den russiske feltmarskal Ivan Paskievich, som spillede en fremtrædende rolle i undertrykkelsen af novemberoprøret. Fra da af indtil afslutningen af det russiske styre i denne del af Polen (1915) blev Dęblin ofte omtalt med sit nye russiske navn Ivangorod.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b bdl.stat.gov.pl, hentet 4. oktober 2022 (fra Wikidata).
  2. ^ Województwo sandomierskie w drugiej połowie XVI wieku; Cz.1, Mapy, plany (polsk). Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. 1993. s. 3.
Polsk geografiSpire
Denne artikel om polsk geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi