D.W. Griffith

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 8. maj 2014, 12:38 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (bot: indsæt skabelon autoritetsdata)
D.W. Griffith
D.W. Griffith (1916)
Personlig information
Fulde navn David Llewellyn Wark Griffith
Født 22. januar 1875
La Grange, Kentucky, USA
Død 23. juli 1948 (73 år)
Hollywood, Californien, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Ægtefælle Linda On (1906-1936, skilt)
Evelyn Baldwin (1936-1947, skilt)
Beskæftigelse Filminstruktør, skuespiller, filmproducer
Aktive år 1908-1931
Kendte instruktioner En nations fødsel
Oscars
Æresoscar (1936)

David Lewelyn Wark 'D.W.' Griffith (22. januar 1875 i Kentucky23. juli 1948 i Hollywood, Californien) var en amerikansk skuespiller, filmproducer og filminstruktør.

Biografi

He has been called (…) for the most part accurately "the father of film technique", "the man who invented Hollywood", "the cinemas first great auteur", and the Shakespeare of the screen – David A. Cook: A History Of Narrative Film

David Wark Griffith var uden tvivl en af filmhistoriens absolut største kunstnere, og hans betydning for filmens udvikling fra simple affotograferinger til narrativ billedfortælling var af enestående betydning. Hans geni var fundamentalt innovativt og intuitivt snarere end analytisk og kritisk, hvorfor hans opdagelser kan siges at bygge på en naturlig flair.

At filmhistoriens første auteur var en kompleks og paradoksal natur, gør ham ikke mindre interessant. Griffith var et paradoks – en sydstatsromantiker med hang til det melodramatiske, hvis filmpoesi ofte byggede på en udtalt racisme og sentimentalitet. Hans far, en tidligere slavehandler, blev ruineret under borgerkrigen, hvilket sandsynligvis har motiveret de fordomme, vi oplever i flere af hans værker. Spørgsmålet er dog, hvor racistisk Griffith i virkeligheden var, og om hans fordomsfulde fremstillinger af USA's sorte befolkning ikke i lige så høj grad var et udslag af datidens generelle amerikanske holdninger vedr. racespørgsmål. Griffith var i hvert fald ikke alene med sine holdninger – bl.a. blev den fordomsfulde storfilm En nations fødsel vist for et begejstret publikum i det amerikanske parlament.

Den racediskussion, der på kryds og tværs synes præge hans film, medfører, at Griffith som person er svær at få hold på. Snart bliver han beskrevet som en modbydelig racist og snart som nuancerende humanist. Sandheden er nok, at han befandt sig et sted imellem disse poler.

The Adventures of Dollie (1908)

Griffiths store drøm var at blive forfatter. Ved siden af en karriere som skuespiller skrev han således stykket A Fool And A Girl (1906), der senere blev modtaget negativt af kritikerne. Forfatterkarrieren blev aldrig en succes, men den dannede grundlag for kontakten til det innovative filmselskab American Mutoscope and Biograph Company (grundlagt i 1895). Det var her Griffiths karriere tog fart, og det var her, han mødte sin fotograf gennem størstedelen af karrieren Billy Bitzer (1872-1944).

Griffith store bidrag til filmhistorien ligger ikke mindst i filmene En nations fødsel og Broken Blossoms. Den første er et studie i filmfortællingens narrative teknikker og er intet mindre end imponerende set i forhold til produktionstidspunktet. Den anden er i en mindre skala, men ikke mindre betagende af den grund. Også her beviser Griffith sin beherskelse af filmens narrative teknikker, og visuelt æstetisk er filmen en perle.

Frem til 1920 er Griffith en altoverskyggende person, og det er i høj grad ham, der står bag de tiltag, der gør, at filmen i dag betragtes som en kunstform på linje med andre kunstformer. Yderligere har han også en stor andel i skabelsen af "drømmefabrikken" Hollywood, idet han var medstifter af filmselskabet United Artists.

Ved hans død i 1948 i Los Angeles, blev D.W. Griffith hyldet kloden rundt som "the father of cinema".

Udvalgt filmografi

Eksterne henvisninger

FilmSpire
Denne biografi om en filminstruktør er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi