Damavand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Første bestigelse: 1837
Damavand set fra sydvest.

Damavand (Persisk: دماوند) er en stratovulkan i Iran. Den er 5.610 m høj, og er dermed det højeste bjerg i Iran og i Mellemøsten. Den er ligeledes den højeste vulkan i Asien.

Damavand ligger tæt på Irans hovedstad, Tehran.

Symbolisme og mytologi[redigér | rediger kildetekst]

Damavand er et markant bjerg i persisk mytologi. Det er symbolet på iransk modstand mod despotisme og fremmed styre i persisk poesi og litteratur. I Zarathustrianisme tekster og mytologi blev den trehovedede drage Zahhak bundet i Mount Damāvand, der for at forblive indtil verdens ende. I en senere version af den samme legende blev tyrannen Zahhak også kædet i en hule et sted i Mount Damāvand efter at have besejret af Kāveh og Fereydun. Den persiske digter Firdausi skildrer denne begivenhed i sit mesterværk, Kongebogen:

بیاورد ضحاک را چون نوند
به کوه دماوند کردش ببند

biyâvarad Zahhâk râ čon navand
be kuh-e Damâvand krdš beband

Han bragte Zahhak som en hest på Mount Damavand,
Og bandt ham på toppen tæt og bundet

Det siges, at bjerget har magiske kræfter i Kongebogen. Damāvand er også blevet navngivet i den iranske legende om Arash (som fortalt af Bal'ami som det sted, hvorfra helten skød sin magiske pil for at markere grænsen til Iran, under grænsekonflikten mellem Iran og Turan. Digtet Damāvand af Mohammad Taghi Bahar er også et fint eksempel på bjergets betydning i persisk litteratur. Det første vers i dette digt lyder:

Damavand Mountain, Iran

ای دیو سپید پای در بند
ای گنبد گیتی، ای دماوند

Ey div-e sepid-e pâyi dar band,
Ey gonbad-e giti, ey Damāvand

Åh hvid kæmpe med fødder i kæder
Åh verdens kuppel, Åh Damāvand

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Irans geografiSpire
Denne artikel om Irans geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi

Koordinater: 35°57′19″N 52°06′33″Ø / 35.9553°N 52.1092°Ø / 35.9553; 52.1092