Dan Andersson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dan Andersson

Danandersson.jpg

Personlig information
Født 6. april 1888Rediger på Wikidata
Skattlösbergs byRediger på Wikidata
Død 16. september 1920 (32 år)Rediger på Wikidata
StockholmRediger på Wikidata
Gravsted LyvikskyrkogårdenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Oversætter, skribent, komponist, digterRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Daniel Andersson (6. april 1888 i Dalarna16. september 1920 i Stockholm) var en svensk forfatter og poet. Han giftede sig 19. juni 1918 med lærerinden Olga Turesson, som var søster til troubadouren Gunnar Turesson. Han brugte nogle gange pseudonymet "Black Jim".

Dan Andersson er i dag mest kendt for sine digte. Flere af hans digte har fået tilsat musik, og er blevet fremført af kendte visesangere. Blandt de mest kendte er Jungmann Jansson, Jag väntar, Spelmannen og Helgdagskväll i timmerkojan.

Dan Andersson døde i 1920, bare 32 år gammel.

Mange svenske rockmusikere har brugt tekster af Andersson, og sangen "Om Black Jim" af Joakim Thåström er en hyldest til ham. Den norske musiker Åge Aleksandersen udgav i oktober 2006 et album med tekster af Dan Andersson. Den danske sanger Peter Abrahamsen indspillede i 2008 Omkring tiggeren fra Luosa i egen nyoversættelse Bagved bjerget...bagved stjernerne. I 2009 indspillede Peter Abrahamsen tillige digtet "Et russ" igen i egen oversættelse med musik af Åge Aleksandersen- på dansk blev det til "En rus". I 2012 udgav Peter Abrahamsen CD'en "Vejen til Luossa" med 12 af Anderssons digte i egen oversættelse/gendigtning og med ny musik til en række af digtene. Resultatet kan læses på www.danandersson.dk. Musikanmelderen Torben Bille roste udgivelsen.

Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

ForfatterStub
Denne svenske forfatterbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi