Daniel Ortega

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Daniel Ortega
Personlige detaljer
Født 11. november 1945 (78 år)
La Libertad, Nicaragua
Politisk parti Sandinister
Ægtefælle Rosario Murillo (fra 1978)
Uddannelses­sted Russisk universitet for folkevenskab
Religion Ikke-praktiserende katolik
Underskrift
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Daniel Ortega Saavedra (født 11. november 1945) var præsident i Nicaragua i perioden 1985-90 og blev valgt til posten igen fra 2007. Inden den tid havde han i en længere periode været en af lederne af sandinisterne i Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN), der er en socialistisk, marxistisk organisation.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Som ung universitetsstuderende blev Ortega medlem af FSLN, der var en undergrundsorganisation. Få år efter, i 1967, var han leder af byguerillaen, men blev arresteret og først løsladt i 1974.

I 1979 blev Somoza styrtet, og Ortega blev medlem af den fempersoners junta, der styrede landet i de følgende år med Ortega som den egentlige leder i praksis. I 1984 blev der afholdt præsidentvalg, som Ortega vandt med 63 % af stemmerne, og han blev formelt indsat som præsident 10. januar 1985. Den amerikanske Reagan-regering erklærede valget for ugyldigt trods adskillige internationale valgobservatørers erklæringer om ærlige forhold ved valget, og USA lagde miner i Nicaraguas havne.

Ved valget i 1990 tabte Ortega til sin gamle juntakollega Violeta Barrios de Chamorro, der stod i spidsen for en koalition af fjorten anti-sandinistiske partier. Årsagen til Ortegas formindskede popularitet skal findes i USA's Handelsembargo mod Nicaragua samt de anti-sandinistiske guerillabevægelser, kaldet contraerne.

Igen i 1996 og 2001 tabte Ortega valgene, blandt andet på grund af beskyldninger om korruption i hans den periode, hvor han havde haft magten. På trods af dette er Ortega fortsat leder af Sandinist-partiet, der har 43 pladser i parlamentet som det næststørste. Ved præsidentvalget i november 2006 blev Ortega genvalgt og taget i ed 11. januar 2007[1].

I november 2021 blev Daniel Ortega genvalgt for en fjerde femårsperiode med 75 % af stemmerne, ifølge de første delvise officielle resultater udgivet af det øverste valgråd.[2]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Foregående:
Femmandsjuntaen
Nicaraguas præsident Nicaragua
1985-90
Efterfølgende:
Violeta Chamorro
Foregående:
Enrique Bolaños
Nicaraguas præsident Nicaragua
2007-
Efterfølgende:
siddende
Wikimedia Commons har medier relateret til: