Dashiell Hammett

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dashiell Hammett

Personlig information
Født 27. maj 1894 Rediger på Wikidata
Baltimore, Maryland, USA Rediger på Wikidata
Død 10. januar 1961 (66 år) Rediger på Wikidata
New York City, New York, USA Rediger på Wikidata
Dødsårsag Lungekræft Rediger på Wikidata
Gravsted Arlington National Cemetery Rediger på Wikidata
Nationalitet USA Amerikansk
Politisk parti USA's kommunistiske parti Rediger på Wikidata
Ægtefælle Josephine Dolan Rediger på Wikidata
Partner Lillian Hellman Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Baltimore Polytechnic Institute Rediger på Wikidata
Medlem af Civil Rights Congress Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Prosaist, journalist, manuskriptforfatter, forfatter, litteraturkritiker, romanforfatter Rediger på Wikidata
Kendte værker Mord avler mord, Den tynde mand, The Gutting of Couffignal, Dødens høst, Ridderfalken med flere Rediger på Wikidata
Genre Detektivfiktion, kriminalroman Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Samuel Dashiell Hammett (født 27. maj 1894, død 10. januar 1961) var en amerikansk forfatter, født i St. Mary’s County, USA og død i New York City.

Hammett skrev fortrinsvis kriminalnoveller, men også kriminalromaner, hvoraf 6 er udkommet på dansk.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Hammett havde ingen formel uddannelse, men arbejdede i et utal af brancher fra 14-årsalderen. I et par perioder før og efter første verdenskrig var han ansat som efterforsker i Pinkertons detektivbureau. Erfaringerne herfra præger mange af Hammetts romaner. Forfatterskabet begyndte, da tuberkulose tvang Hammett til at opgive detektivjobbet. Senere arbejdede han også periodevis i reklamebranchen, og som kritiker og filmmanusforfatter.

Dashiell Hammett blev som kommunistisk sympatisør idømt en fængselsstraf på seks måneder under McCarthy-processerne og mistede indtægterne fra Hollywood, hvorefter han måtte kæmpe mod bundløs gæld og store økonomiske problemer.

Dashiell Hammett var meget belæst, og hans fortællinger er påvirkede af alt fra klassisk drama og myte via islandske sagaer til 1900-tallets populærlitteratur. Forfatterskabet består stort set af noveller; de fleste publiceret i «pulp»-magasinet Black Mask. Hammetts romaner blev først publicerede som føljetoner eller novellesuiter i dette blad. Han arbejdede også med tegneserier og var den første forfattere til avisserien Secret Agent X-9 (illustreret af Alex Raymond).

Temaer[redigér | rediger kildetekst]

Et tema i Hammetts forfatterskab er det korrupte og voldsplagede lokalsamfund, i fortællinger som «Nightmare Town», «Corkscrew» og Red Harvest.Red Harvest bygger delvis på forfatterens egne erfaringer i Butte, Montana, lige efter verdenskrigen. Corkscrew er også et eksempel på Hammetts interesse for genrelitteratur – her en westernhistorie placeret i forfatterens samtid. «This King Business» er til dels en parodi på datidens populære «Ruritania»-historier, hvor en ung amerikaner ender som konge i en europæisk lilleputstat (hos Hammett får den navnløse detektiv opgaven med at redde amerikaneren og pengene fra det politiske kaos, som opstår). Også andre fortællinger skildrer samfund, hvor vold og kriminalitet truer selve samfundsstrukturen. Hammetts politiske synspunkter taget i betragtning, kan dette læses som en advarsel mod kapitalismen i sin mest brutale udgave. Et andet Hammett-motiv finder vi i romanen The Glass Key: Et ødipalt præget far/søn-forhold mellem en korrupt samfundsstøtte og hans yngre assistent. De fleste af Hammetts helt/antihelt-fremstillinger bærer et præg af selvportræt.

Hovedpersonerne[redigér | rediger kildetekst]

I et flertal af novellerne, i novellesuiten The Dain Curse og romanen Red Harvest (også oprindelig en novellesuite), er hovedpersonen den navnløse detektiv fra Continental detektivbureau. Han er en lille overvægtig og skaldet, midaldrende mand uden bemærkelsesværdigt privatliv. Hammetts mest kendte detektiv er formentlig (takket være Humphrey Bogarts rolle i John Hustons The Maltese Falcon Sam Spade, som optræder i romanen The Maltese Falcon og tre noveller. Ned Beaumont (The Glass Key) og Nick Charles (The Thin Man) har stærke fællestegn med forfatteren selv.

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Dashiell Hammetts gravsten
  • 1929Red Harvest – (Dødens høst)
  • 1929The Dain Curse – (Mord avler mord)
  • 1930The Maltese Falcon – (Den maltesiske falk)
  • 1931The Glass Key – (Glasnøglen)
  • 1932The Thin Man – (Den tynde mand)
  • 1933Woman in the Dark – (Kvinde i mørket)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]