David Crosby

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
David Crosby in Los Angeles, California on July 3, 2019

David Crosby (født 14. august 1941) er en amerikansk sanger og guitarist. Han var i 1964 med til at danne folk-rock-gruppen The Byrds, med hvem han spillede indtil 1967.

Herefter stiftede han gruppen Crosby, Stills & Nash sammen med Stephen Stills, der tidligere havde været medlem af Buffalo Springfield og Graham Nash (tidligere i The Hollies). Periodevis har også Neil Young medvirket i gruppen.

David Crosbys force er som sanger, og Crosby, Stills and Nash blev særligt kendt for deres vokalharmonier.

David Crosby udsendte i 1971 solopladen If I could only remember my name, og først i 1989 kom atter en soloplade fra Crosby. Som en slags svar på titlen fra den første soloplade hed denne Oh, yes I can. If I could only remember my name er genudgivet i de luxe udgave i 2006, samtidig med en 3CD opsamling med titlen Voyage. 1993 udgav han albummet "Thousand Roads". Her medvirkede bl.a. Phil Collins, og singlen fra albummet ("Hero") blev udgivet som en Crosby-Collins plade. I 1998 udsendtes live-albummet "David Crosby Live at the King Biscuit Flour Hour", optagelser fra et tv-show i 1989.

David Crosby kæmpede gennem 1970'erne og 1980'erne med et stadigt voksende forbrug af euforiserende stoffer, der truede med at ødelægge hans liv og karriere. Han blev arresteret i 1985 for ulovlig våbenbesiddelse og idømt en fængselsstraf. Under opfoldet i fængsel lykkedes det ham at blive fri af stofferne, og han har været en meget produktiv musiker i årene derefter med såvel soloplader som plader sammen med Stills, Nash og Young.

David Crosby udgav i 1989 selvbiografien Long Time Gone skrevet i samarbejde med Carl Gottlieb. Stoltheden over at have besejret sin afhængighed af stoffer er et gennemgående tema i bogen, der også ser tilbage på Crosbys karriere. En ny selvbiografi, også skrevet i samarbejde med Carl Gottlieb er udgivet i 2006. Den handler om Crosbys virke de seneste 20 år

Fans af Joni Mitchell vil vide, at han producerede hendes debutplade.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: