Den Kongelige Ballet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Det Kongelige Teater i København, hjemsted for Den Kongelige Ballet

Den Kongelige Ballet er et internationalt anerkendt klassisk balletkompagni, baseret på Det Kongelige Teater i København. Det er et af de ældste balletkompagnier i verden, og stammer fra 1748, da Det Kongelige Teater blev stiftet.

Den Kongelige Ballet blev endeligt organiseret i 1771 som en reaktion på den store popularitet der var for franske og italienske stilarter af dans. Balletkompagni blev grundlagt med åbningen af Det Kongelige Teater, som har tjent som hjemsted for balletten siden den tid. Det Kongelige Teaters Balletskole blev grundlagt i 1771 af den franske Hofdansemester Pierre Laurent, den italienske balletmester Vincenzo Galeotti videre udviklede den og August Bournonville grundlagde kompagniets Bournonville-tradition fra den romantiske periode.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Det Kongelige Teaters Balletskole, København. Maleri viser violinist Busch, ballerina Charlotte Weihe (stående i forgrunden) og balletmester Emil Hansen, siddende til højre. (Paul Gustave Fischer, 1889)

Fra starten ansatte Den Kongelige Ballet nogle af de førende franske og italienske dansere og koreografer. Det Kongelige Teaters Balletskole grundlades 1771 for at levere indfødte dansere. Et par år efter balletskolens grundlæggelse debuterade Anine Frølich som en af de første.

En af de tidlige balletmestre, Vincenzo Galeotti, anses for at være den egentlige grundlægger af Den Kongelige Ballet. Han var balletmester fra 1775 frem til sin død i 1816, og indførte ballet d'action og forberedte den romantisk ballet. Vincenzo Galeottis ballet Amors og Balletmesterens Luner fra 1786, er stadig en del af balletkompagniets repertoire. Det er verdens ældste ballet som stadig udføres med sin oprindelige koreografi.

En anden væsentlig balletmester i balletkompagniet var den danske danser August Bournonville, som er et centralt navn i dansk ballethistorie. Den Kongelige Ballets internationale ry skyldes først og fremmest det repertoire han efterlod.

Balletmestre[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.