Henning Kronstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Henning Anker Wad Kronstam (29. juni 1934 i København28. maj 1995 i København) var en dansk balletdanser og -instruktør. Han var en af sin tids mest betydelige solodansere ved Den Kongelige Ballet.

Efter uddannelse på Den Kongelige Ballet debuterede Henning Kronstam i 1952 i partiet som trommeslageren i balletten Graduation Ball af Harald Lander. Sit store gennembrud fik han i 1955. Her dansede han poeten i Søvngængersken af George Balanchine og skabte rollen som Romeo i Romeo og Julie. Balletten blev koreograferet til Den Kgl. Ballet af Frederick Ashton. I en alder af blot tyve år gjorde dette parti ham til en stjerne, og det blev begyndelsen til en stor karriere. Kronstam dominerede ballettens repertoire i mere end 20 år, hvor han dansede mindst 120 partier, hvoraf over en tredjedel blev skrevet til ham.[1]

Kronstam var balletmester Den Kongelige Ballet i perioden 197885. Han arrangerede i 1979 den første Bournonville-festival. Efter denne periode fortsatte han som instruktør ved teatret og lærer ved balletskolen. I 1991 medvirkede han i dokumentarfilmen Giselle.

Henning Kronstam er begravet på Bispebjerg Kirkegård i København.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]