Henning Kronstam

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Henning Kronstam
Født 29. juni 1934 Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Død 28. maj 1995 (60 år) Rediger på Wikidata
København Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Balletdanser Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Henning Anker Wad Kronstam (29. juni 1934 i København28. maj 1995 i København) var en dansk balletdanser og -instruktør. Han var en af sin tids mest betydelige solodansere ved Den Kongelige Ballet.

Efter uddannelse på Den Kongelige Ballet debuterede Henning Kronstam i 1952 i partiet som trommeslageren i balletten Graduation Ball af Harald Lander. Sit store gennembrud fik han i 1955. Her dansede han poeten i Søvngængersken af George Balanchine og skabte rollen som Romeo i Romeo og Julie. Balletten blev koreograferet til Den Kgl. Ballet af Frederick Ashton. I en alder af blot tyve år gjorde dette parti ham til en stjerne, og det blev begyndelsen til en stor karriere. Kronstam dominerede ballettens repertoire i mere end 20 år, hvor han dansede mindst 120 partier, hvoraf over en tredjedel blev skrevet til ham.[1]

Kronstam var balletmester Den Kongelige Ballet i perioden 197885. Han arrangerede i 1979 den første Bournonville-festival. Efter denne periode fortsatte han som instruktør ved teatret og lærer ved balletskolen. I 1991 medvirkede han i dokumentarfilmen Giselle.

Henning Kronstam er begravet på Bispebjerg Kirkegård i København.

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]