Den Norske Forfatterforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Den norske Forfatterforening har kontor i Rådhusgata 7, der er et af Oslos ældste huse.

Den norske Forfatterforening (forkortet DnF) er en forening for norske skønlitterære forfattere. Den nuværende forening er dannet i 1966 som en sammenslutning af Den norske Forfatterforening, stiftet i 1893, og Forfatterforeningen av 1952. Foreningens formål er at værne og fremme norsk litteratur og varetage de norske forfatteres faglige og økonomiske interesser. DnF har også arbejdet med internationalt solidaritetsarbejde for forfulgte forfattere.

Lederen er fra marts 2012 forfatteren Sigmund Løvåsen.

Stipender og Det litterære råd[redigér | redigér wikikode]

Den norske Forfatterforening forvalter en række egne, statslige og andre stipendier, som hvert år uddeles til både medlemmer og ikke-medlemmer. "Det litterære råd" består af ni medlemmer og afgiver indstilling i alle sager af litterær art og ved stipendieuddelinger. En række kendte forfattere har været medlemmer af rådet. Formænd har i nyere tid været blandt andre Paal-Helge Haugen, Svein Jarvoll og Ann Kavli.

Bruddet i 1952[redigér | redigér wikikode]

I 1952 meldte 32 forfattere sig ud af Den norske Forfatterforening og dannede Forfatterforeningen av 1952 i protest mod, at Den norske Forfatterforening lod sig repræsentere i Norsk språknemnd, der ifølge sin formålsparagraf var forpligtet til at arbejde for samnorsk. DnFs tidligere formand Arnulf Øverland blev formand for den nye forening.

De to forfatterforeninger blev genforenet i 1966, efter at Vogt-komitéen, også kaldet "sprogfredskomitéen", fremlagde sin indstilling.

Formænd[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Officiel hjemmeside Arkiveret 3. marts 2011 hos Wayback Machine