Den uskrevne Lov

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Den uskrevne Lov
Overblik
Originaltitel The Criminal Code
Genre Krimi
Drama
Instrueret af Howard Hawks
Manuskript af Fred Niblo Jr.
Seton I. Miller
Baseret på The Criminal Code skuespil af Martin Flavin
Medvirkende Walter Huston
Phillips Holmes
Constance Cummings
Boris Karloff
Fotografering James Wong Howe
Ted Tetzlaff
Klip Edward Curtiss
Musik af Sam Perry
Produceret af Harry Cohn
Frank Fouce
Distributør Colombia Pictures
Udgivelsesdato USA 3. januar 1931
Danmark 7. september 1932
Længde 97 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Den uskrevne Lov (originaltitel The Criminal Code er en amerikansk kriminalfilm fra 1931, der er instrueret af Howard Hawks. Filmen har Walter Huston, Phillips Holmes, Constance Cummings og Boris Karloff på rollelisten. Manuskriptet, der er inspireret af skuespillet The Criminal Code af Martin Flavin, blev skrevet af Fred Niblo Jr. og Seton I. Miller. De to manuskriptforfattere blev nomineret til en Oscar for bedste filmatisering. Filmen er den første af tre filmatiseringer af skuespillet udgivet af Columbia Pictures. Den blev efterfulgt af Døden i tugthuset fra 1938 og Dømt for drab fra 1950.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Seks års hårdt arbejde i fængslets jutemølle har taget hårdt på den unge Graham (Phillips Holmes), der er dømt for drab efter et beruset slagsmål. Fængslets læge og psykiater anbefaler, at man ændre Grahams pligter inden der sker uopretteligt psykologisk skade. Da inspektøren (Walter Huston) husker at det var ham, der som distriksadvokat havde sat ham bag tremmer, gør han Graham til sin tjener. Graham nyder forandringen, og er især glad for at være sammen med chefens smukke unge datter, Mary (Constance Cummings).

En af Grahams cellekammerater prøver at flygte sammen med to andre. Den ene er dog en stikker, der afsløre deres planer. Vagterne skyder og dræber en af udbryderne. Ned Galloway (Boris Karloff), Grahams anden cellekammerat lover at hævne dette dødsgfald, og planlægger at dræbe stikkeren og advare Graham om at holde sig væk fra ham. Imidlertid bliver Graham vidne til drabet. Selvom inspektøren finder Graham ved liget, tro han ikke at Graham er morderen, men at han ved hvem det er. fængselsinspektøren kræver navnet på morderen, og lover Graham prøveløsladelse. Graham forbliver loyal overfor gangerns tavshedsløfte, så fængselsinspektøren sender ham i isolationsfængsel, og håber dermed at få ham til at snakke.

Mary vender tilbage efter en tur og er chokeret over at finde ud af at Graham er blevet straffet. Hun erklærer sin kærlighed til ham, og opfordrer til at han bliver løsladt. Det lover fængselsinspetøren men samtidigt lægger Captain Gleason (DeWitt Jennings) pres på Graham for at få ham til at tilstå. Galloway er så taknemmelig for at Graham har holdt tæt. Han arrangere at han kommer i isolation og beskytte ham, ved at dræbe Gleason for hvem han havde et mangeårigt nag.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

AmerikanskSpire
Denne artikel om amerikansk film er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Film