Deutsche Kommunistische Partei

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Deutsche Kommunistische Partei
Deutsche Kommunistische Partei
 
Partileder Patrik Köbele
 
Grundlagt 1968
Antal medlemmer 3.500 (2013)
Ungdomsorganisation SDAJ
 
Politisk ideologi marxistisk-leninistisk
Politisk placering Venstreparti
Europæisk samarbejdsorgan Europæisk Venstreparti
Partifarve(r) Rød
 
Website http://www.dkp.de/

Deutsche Kommunistische Partei er et tysk marxistisk-leninistisk politisk parti. Partiet har ca. 4.000 medlemmer (2008) og har aktuelt ingen folkevalgte. Partiet udgiver ugeavisen unsere Zeit.

Partiet blev dannet i Vesttyskland i 1968 som erstatning for Kommunistische Partei Deutschlands, der var blevet forbudt af Bundesverfassungsgericht i 1956. Partiet har altid været perifært og har aldrig opnået mere end 0,3% af stemmerne ved valg til Forbundsdagen. På delstatsplan fik det lidt større succes i 1970'erne med 2,2% af stemmerne i Hamburg, 3,1% i Bremen og 2,7% i Saarland.

Under den kolde krig blev partiet overvejende finansieret af søsterpartiet i DDR, Sozialistische Einheitspartei Deutschlands. Efter genforeningen har partiet oplevet en stadig tilbagegang. Mange forlod partiet og meldte sig i stedet ind i Partei des Demokratischen Sozialismus, der senere har skiftet navn til Die Linke.

Partiet kom i mediernes bevågenhed, da Christel Wegner, medlem af delstatsparlamentet i Niedersachsen og valgt for Die Linke, men også medlem af DKP, i et interview tilkendegav sin støtte til Berlinmuren, Stasi og DDR i det hele i taget, ligesom hun gik ind for en voldelig revolution. Senere benægtede hun sine udtalelser, men blev alligevel ekskluderet fra partiets gruppe i parlamentet.

Deutsche Kommunistische Partei er ikke medlem af internationale organisationer, men har observatørstatus i Party of the European Left. Partiet støtter organisationen Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung, der imødegår kritik af Stasi og arbejder for at få lukket Stasi-fængslet, der i dag fungerer som museum.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]