Deutsche Kommunistische Partei

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Deutsche Kommunistische Partei
Deutsche Kommunistische Partei
 
Partileder Patrik Köbele
 
Grundlagt 1968
Antal medlemmer 3.500 (2013)
Ungdomsorganisation SDAJ
 
Politisk ideologi marxistisk-leninistisk
Politisk placering Venstreparti
Europæisk samarbejdsorgan Europæisk Venstreparti
Partifarve(r) Rød
 
Website http://www.dkp.de/

Deutsche Kommunistische Partei er et tysk marxistisk-leninistisk politisk parti. Partiet har ca. 4.000 medlemmer (2008) og har aktuelt ingen folkevalgte. Partiet udgiver ugeavisen unsere Zeit.

Partiet blev dannet i Vesttyskland i 1968 som erstatning for Kommunistische Partei Deutschlands, der var blevet forbudt af Bundesverfassungsgericht i 1956. Partiet har altid været perifært og har aldrig opnået mere end 0,3% af stemmerne ved valg til Forbundsdagen. På delstatsplan fik det lidt større succes i 1970'erne med 2,2% af stemmerne i Hamburg, 3,1% i Bremen og 2,7% i Saarland.

Under den kolde krig blev partiet overvejende finansieret af søsterpartiet i DDR, Sozialistische Einheitspartei Deutschlands. Efter genforeningen har partiet oplevet en stadig tilbagegang. Mange forlod partiet og meldte sig i stedet ind i Partei des Demokratischen Sozialismus, der senere har skiftet navn til Die Linke.

Partiet kom i mediernes bevågenhed, da Christel Wegner, medlem af delstatsparlamentet i Niedersachsen og valgt for Die Linke, men også medlem af DKP, i et interview tilkendegav sin støtte til Berlinmuren, Stasi og DDR i det hele i taget, ligesom hun gik ind for en voldelig revolution. Senere benægtede hun sine udtalelser, men blev alligevel ekskluderet fra partiets gruppe i parlamentet.

Deutsche Kommunistische Partei er ikke medlem af internationale organisationer, men har observatørstatus i Party of the European Left. Partiet støtter organisationen Gesellschaft zur Rechtlichen und Humanitären Unterstützung, der imødegår kritik af Stasi og arbejder for at få lukket Stasi-fængslet, der i dag fungerer som museum.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]