Dhammakaya-meditation

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Oversættelse
Oversættelse
Denne artikel eller en tidligere version er helt eller delvist oversat fra den engelsksprogede Wikipedia, der er tilgængelig under Creative Commons Kreditering-Deling på samme vilkår 3.0. Se versionshistorik for oplysninger om oprindelig(e) bidragyder(e).
Dhammakaya meditation
I Dhammakaya meditation er der flere teknikker, der kan bruges til at fokusere opmærksomheden i midten af kroppen

Dhammakaya meditation er en buddhistisk meditationsteknik udviklet og undervist af den thailandske meditationslærer Luang Pu Sodh Candasaro (1885-1959).

I Thailand er det kendt som vijjā dhammakāya, der kan oversættes som 'videnskaben om sandhedens legeme'. Det er en meditationsmetode, der er central i Dhammakaya-bevægelsen. Dhammakaya-meditationsmetoden er blevet meget populær i Thailand og andre dele af Sydøstasien, og er blevet beskrevet som en genopdagelsen af samatha (ro) meditation i Thailand.

Metoden blev opdaget af Luang Pu Sodh i 1910'erne. Følgere af Dhammakaya mener, at metoden er den samme som den oprindelige metode, Buddha brugte til at opnå oplysning. Ifølge Luang Pu Sodh kan Dhammakāya, kernekonceptet for traditionen, findes i hvert menneske. Det vigtigste aspekt af meditationsmetoden er fokus på kroppens centrum. Fra og med 2008 var der stadig videnskabelig debat om oprindelsen af Dhammakaya meditation. Forskere henviser til Yogavacara-traditionen som en mulig kilde, eller at metoden kan være ny eller delvis ny. Dhammakaya meditation undervises i alle dhammakaya-templer, og består af et stadium af samatha (ro) og vipassana (indsigt), der følger strukturen af Visuddhimagga, en standard indenfor Theravada-traditionens vejledning om meditation. I metoden beskrives der stadier med fokus på den indre krop (Pali: kāya), men også med fokus på meditative absorptioner (Pali: jhānas).

Dhammakaya-meditation har været genstand for en betydelig diskussion blandt buddhister med hensyn til dens ægthed og effektivitet, og har også været genstand for flere videnskabelige undersøgelser.